Печат на тази страница

Министър Стоянович отказа ордена на майка си

Понеделник, 10 Юни 2013 13:32 Публикувана в У нас Прочетена 835 пъти
Оценете
(1 глас)

Президентът Росен Плевнелиев е удостоил актрисата Ани Бакалова с огърлие „Св.Св.Кирил и Методий" за извънредно големите й заслуги към българския театър, кино и култура, във връзка със седемдесетата й годишнина и навършване на 50 години на нейната сценична и филмова кариера.

 

Ани Бакалова е майка на министъра на културата Петър Стоянович. В писмо до медиите той поиска орденът за заслуги да й бъде връчен след изтичане на мандата му, за да се избегнат спекулации.

 

Стоянович благодари на Съюза на артистите в България в лицето на неговия председател Христо Мутафчиев, който е отправил предложението, както и на бившият министър Вежди Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година. Според Стоянович подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време. "Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата й съдба. Знам, че подобно високо отличие е важен знак на признание както лично за нея, така и за цялата гилдия", пише Стоянович.

 

Същевременно като действащ министър на културата той отправи настойчива молба до държавния глава да връчи ордена на г-жа Ани Бакалова след изтичане на мандата ми. Всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт", се посочва в изявлението на министъра.

Влезте, за да коментирате