Печат на тази страница

Делян Пеевски купува и 50% от "Техномаркет"

Понеделник, 04 Януари 2016 16:10 Публикувана в У нас Прочетена 1120 пъти
Оценете
(5 гласа)
От един от депутатите с най-скромно имущество на хартия, Делян Пеевски постепенно се превръща в официален собственик на компании с оборот за стотици милиони. От един от депутатите с най-скромно имущество на хартия, Делян Пеевски постепенно се превръща в официален собственик на компании с оборот за стотици милиони.

Дружеството "НСН инвестмънт", чрез което депутатът изсветлява бизнесите си, е поискало от КЗК одобрение за сделката за веригата за техника

След поредицата от сделки на своето дружество "НСН инвестмънт", чрез които депутатът от ДПС Делян Пеевски изсветли част от участията си в цигарения бизнес, в началото на 2016 г. дойде време и за чисто нова придобивка. В първото заявление за концентрация подадено в Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че компанията собственост на политика (90%) и майка му Ирена Кръстева (10%) иска да придобие контрол над "Техномаркет България", което оперира едноименната верига магазини за техника. В съобщението на антимонополния регулатор не се разкрива за какъв дял става въпроси и кой е продавачът, като само се уточнява че е става въпрос за до 50% акционерно участие. Всички по-малки акционери в компанията обаче отрекоха да са продавали дела си, което навежда на мисълта, че става въпрос за дела на бизнесмена Едуардо Миролио, който притежава половината от акциите на компаниите. Според два независими източника именно той е продавачът.

В кръг около КТБ

Преди затварянето на Корпоративна търговска банка "Техномаркет България" беше придобита от свързаното с мажоритарния й собственик Цветан Василев Domtech Holding чрез кредити от нея. Макар и тогава още Пеевски и Василев да бяха партньори веригата се приемаше за част от бизнесите на банкера. Въпреки това обаче веригата си сътрудничеше активно с (и индиректно финансираше) медиите на Пеевски/Кръстева като беше един от най-големите рекламодатели в тях.

След разпада на империята КТБ контролът над "Техномаркет" остана в основателя й Николай Китов и неговите партньори Евгений Гълъбов и Ангел Велев. През пролетта на 2015 г. те успяха да рефинансират, част от дълговете към банката, а друга бяха погасени чрез цесии и прихващания, чрез които като най-голям акционер с 50% влезе един от големите вложители в КТБ - бизнесменът Едуардо Миролио. Така към последното общо събрание през септември освен Миролио тримата споменати имат дялове от по 11-12%, а 15% дял има и Domtech.

Никой не казва "Аз продадох на Пеевски"

Чии дял купува Пеевски не е ясно. Факт е обаче, че поне няколко страни имат потенциален интерес да продадат. Сделките на Едуардо Миролио, чрез които той спаси голяма част от депозитите си в КТБ са атакувани от синдиците пред съда и има опасност те да бъдат развалени. Според информация на "Капитал" "Техномаркет" е едно от дружествата, спрямо което синдиците на КТБ са предявли искове по противоречиви нов член 60а от Закона за банковата несъстоятелност, който предвижда възможност да искат "връщане на получено имущество с произход от банката срещу всяко трето лице". По неофициална информация искът на синдиците бил насочен именно към придобитите от Миролио акции, чрез увеличение на капитала. Затова за него при приемлива оферта има изгода да продаде дела си и така да елиминира риска да изгуби дела си или да води дългогодишни съдебни битки за него. Пред "Капитал" Едуардо Миролио отказа коментар, но по неофициална информация на изданието вероятно той е продавачът по сделката.

Възможност има и искането пред КЗК да е част от договорена сделка със синдиците. Заради необслужвани дългове към КТБ, те на два пъти през юли и август направиха опити да продадат остатъчния дял на Domtech. Към въпросните 15% обаче нямаше инвеститорски интерес при цени около 6 млн. лв., вероятно отчасти заради несигурността около битките между акционерите в "Техномаркет" и синдиците на КТБ. По неофициална информация на "Капитал" синдиците не са започнали нова продажба на този дял от компанията и ако се прави такава отново ще е чрез търг.

Възможен продавач е и Николай Китов, който през лятото се озова сред задържаните в разследване на италианските власти за ДДС измами за 70 млн. евро. и от септември е освободен от управлението на компанията. Софийският градски съд отказа да изпълни европейската заповед за арест, но впоследствие Софийският апелативен съд отмени решението и така Китов беше предаден на италианските власти. Пред "Капитал" Китов отрече да е продавал дела си.

Другият малък акционер и главен изпълнителен директор на "Техномаркет" Евгений Гълъбов също отрече да е продавал дела си. "Знам за сделката, питан съм като мениджър. Навлизането на нов акционер ще се отрази добре на компанията", каза той.

Последният възможен продавач е и Ангел Велев, който от пролетта на 2015 г. не е в управлението на компанията. Пред "Капитал" той нито потвърди, нито отрече дали участва в сделката.

Така макар засега да не е официално известно какво точно купува Пеевски, след като се говори за контрол и е поискано разрешение от КЗК едва ли става въпрос просто за някои от миноритарните дялове.

Поредният официален бизнес

С първата сделка за годината депутатът продължава процес започнал още от август 2015 г. Тогава майка му му дари 90% в наскоро основаното от нея "НСН инвестмънт", както и още по 50% в "Балканска медийна компания" както и още две други прясно създадени дружества - "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт". За последните няма сведения за някаква бизнес активност, но "НСН инвестмънт" първо придоби около 5% дял в "Булгартабак холдинг" от Петър Манджуков, а в самия край на 2015 г. купи и 18% дял в пловдивската фабрика за цигарени филтри, гилзи и опаковки "Юрий Гагарин". Продавач е офшорната Desentia Limited, която е продала на депутатското дружество и 100% от своето "Десентиа България". Според последния отчет на дружеството в Търговския регистър за 2013 г. то има 66.3 млн. лв. оборот и 6.8 млн. лв. печалба. За 2014 г. според регистъра на "Капитал" КАПИ приходите са скочили до 82.4 млн. лв., а печалбата - до 11.2 млн. лв.

Един от основните неизяснени въпроси е за произхода на средствата на депутата за серията придобивки. През ноември капиталът на "НСН инвестмънт" беше увеличен с 1 млн. лв., като Пеевски е записал 900 хил. лв. От подаваните до този момент от депутата от ДПС декларации пред Сметната палата не се вижда той да е деклрарирал, че притежава такава сума.


Източник: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/01/04/2679277_delian_peevski_kupuva_i_50_ot_tehnomarket_obnovena/

Влезте, за да коментирате