Борисов е от друга държава, не ходи по земята

Петък, 15 Януари 2016 14:24 Публикувана в У нас Прочетена 705 пъти

Оттук нататък забравете за съдебна реформа.

Докато Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите "Яневагейт", някой от съвета изпраща смс на премиера: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме по записа с двете каки. Не го приехме."

(Оставяме настрана, че съобщението до Борисов не отразява истината - Панов не е предложил да викат премиера, а попита в хода на обсъждането дали етичната комисия е направила опит да го покани да го изслуша преди да вземе окончателно решение.)

Премиерът препраща съобщението на председателя на ВКС Лозан Панов. Той се обажда на Борисов и го пита дали не е грешка и го огласява пред съвета. Съветът се разпуска за почивка, а премиерът пристига скоропостижно в съвета. И държи реч, която по съдържание и дух енергизира противниците не само на изясняването на "Яневагейт", но опонентите въобще на реформата на съдебната власт да надигнат глас срещу Панов, за да се харесат на премиера.

Съобщението, получено от Борисов от член на съвета, на практика опровергава изцяло изводите от проверката по записите, според които нито един от замесените в скандала не е извършил етични нарушения. (Според разказите на бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева Димитър Узунов е "човекът на Борисов" във ВСС и го информира за всичко.)

Няма значение дали премиерът е препратил есемес-а на Панов, за да покаже че комуникира и с "двата лагера" (на искащите съдебна реформа и на статуквото), или за да му даде да разбере, че е информиран какви ги върши председателят на ВКС, което може да се приеме и като заплаха към него.

Значение има само, че този смс потвърждава изводите от записите по "Яневагейт", а именно: че Борисов в качеството си на премиер има навика да комуникира едновременно с фактори от върха на съдебната власт (главния прокурор), на които препоръчва "опраскване" на някого, и - в същото време - с други фактори от ВСС, на които препоръчва да успокоят Янева, че само за пред медиите той е поискал "400 години затвор". Всъщност главното значение е едно -  че той комуникира извънпублично с тях.

Затова същите фактори трябваше да замажат скандала "Яневагейт", като прекратят проверката

- без дори да представят пред ВВС кой е авторът на експертизата, в която заключението е, че записите са манипулирани.

Лозан Панов обаче реши да играе открито и показа есемес-а от Борисов. И премиерът се видя без друга възможност освен да покаже последното си и единствено оръжие - обвинения към председателя на ВКС в политичност с натрапчив дъх на заплаха. ( "Всеки, който иска да се занимава с политика, да дойде на другия терен, да ме бие на избори и да управлява...." И още: "Нямам страх от вас, нито от истината. Но не се вкарвайте в политически игри, не се подлъгвайте, че ще има нов проект, който ще ни победи. Избирателите са тези, които гласуват...")

Днес се видя като на длан, че Борисов не може или не смее да управлява открито, затова няма нужда от независима съдебна власт, а напротив - той се ползва от задкулисието и своите хора във ВСС, за което се говори и в "Яневагейт" (да не забравяме, че разговорите не са опровергани от Владимира Янева). Ако можеше да управлява открито, нямаше да произнася заплашителни речи, за да дава кураж на противниците на промените не само да ги спрат, но и да продължат разправата с Лозан Панов, а щеше да заяви на хората си да спрат да доносничат. Това е най-малкото, което щеше да направи. А най-многото - да призове ВСС да си ходи, защото така "си е постлал" както заяви миналата година, макар че после явно забрави какво е казал.

Тъй че

забравете не само за реформа, но и за разделение на властите - това е най-обобщеното име на  днешния скандал

- той бе демонстрация не на сила, а - повтарям - на последното оръжие.

Задържането на власт чрез сливане на властите се нарича диктатура и Борисов би трябвало да знае, че силата в тези случаи е измамна.

П.С. А какво представлява ВСС, който ще прави реформата - само един, но живописен детайл от днес: член на съвета (Незабравка Стоева), след като придоби кураж от речта на премиера, за да му се хареса, реши в синхрон и тя да нанесе своя удар по Панов - подобно на онази женица от средновековието, която притурила съчка в кладата, на която праведните горели еретика. И изрече нещо, което обобщавам като Вие сякаш сте дошли от друга държава и не ходите по земята. А премиерът най-искрено попита: "За мен ли говорите?" Поразително...Сервилност до степен хвърляне в плонж в нозете на един премиер от член на органа, който осигурява независимостта на съдебната власт, не можа да бъде смляна дори от Бойко Борисов! Само за миг, предполагам.


Източник: http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/01/14/2686005_borisov_e_ot_druga_durjava_ne_hodi_po_zemiata/

Влезте, за да коментирате