Недоволните избират президент!

Понеделник, 25 Януари 2016 15:38 Публикувана в У нас Прочетена 366 пъти

Крахът на Втората Българска република и създаване на Трета обедини партиици, магистрати, топ ченгета, браншовици, протестъри и синдикалисти.
Представители на разнородни организации и партии, браншовици, синдикалисти и протестиращи са се обединили около документ, искащ запазването на държавата и държавността. Въпреки призивите за сваляне на правителството, участниците се събрали около идеята за общ съюз за спасяване на България, създаване на правителство в сянка и избиране на Инициативен комитет за провеждане на първични президентски избори в България. До 1 февруари ще трябва да се изготвят правила за провеждането на предварителния вот за държавен глава на неравнопоставените, негласуващите и недоволните. Това се случи на форум, посветен на 3-годишнината от февруарските протести през 2013-а.

Над 200 души се събраха в събота в зала „Киев“ на парк-хотел „Москва“ в столицата и приеха Декларация, в която се иска оставка на правителството и създаване на ново в сянка, издадоха очевидци пред BIG5.BG. На събитието са присъствали представители на различни партии – парламентарно представени и извънпарламентарни, големи и малки - БСП, ДПС, БСДП, БДЦ, БНС, БЗНС „Н. Петков“, включително и симпатизанти на управляващите ГЕРБ и Реформаторския блок. Отишли са и ексдепутати от НДСВ и автентичното СДС, както и представители на граждански организации и общности.

И ако присъствието на емблематичните лица от протестите през 2013-а и на по-късните контрапротести не е учудващо, то интерес буди присъствието на съдии и прокурори, на разпознаваеми лица от ДАНС, от трите полицейски синдиката, от национално представените ни синдикати КНСБ и „Подкрепа“, а също и от браншови организации, включително от Асоциацията на тютюнопроизводителите.

Сред популярните лица са били забелязани полк. Николай Марков, ген. Иван Комитски – бивш главен секретар на МВР, ген. Люцкан Люцканов, Костадин Чакъров, бивш сътрудник на Тодор Живков, царистите Пламен Кенаров – бивш депутат, Михаил Шишков от АБВ, университетският преподавател проф. Иван Търпоманов, който е и настоящ водещ в телевизиите Евроком и Канал 3. Участвалите Спас Колев и Иван Бонев пък са приближени на „Позитано“ 20, разказаха нашите източници. Според тях са били още двама екс секретари на МВР и бивш главсек на Министерството на финансите.
От гражданските организации са били ръководствата на най-голямата - Граждански форум Промяна и на Източно-Православната общност начело със Стоян Тодоров. Не е минало и без контрапротестърката, скандалната Нина Гергова и символът на всички родни протести Йоло Денев. Присъствали са и бившият лидер на мотоколуб „Велика Бъгария“ Марин Маринов, Мирослав Паскалев - Зорец, който превзе ЦИК с неколцина националисти през октомври 2014 г., тук е била и журналистката Нора Стоичкова. Имало дори свещеник – Отец Георги, нашумял с участието си в палатковия лагер до парламента по време на протестите през 2013-а, който направил водосвет за здраве и успех на начинанието.
Емблематичните лица от февруарските протести през 2013-а Николай Гацев и Емил Димитров-син са били официалните организатори на форума, твърдят запознати. Кой обаче е платил масрафа за наема на залата, озвучаването и мултимедиата остава загадка.

Най-атрактивно е станало влизането на Боян Расате, който е отишъл придружен от млади момчета с черни кожени дрехи, споделиха още свидетели.

В приетата Декларация събралите са се обединили за бъдещи единни действия за възстановяване на държавата и държавността, обявяване на Втората Българска република като неуспешен и изчерпан проект, за свикване на нова Кръгла маса с участието на всички граждански и политически структури, за подписване на нов Обществен договор и за предприемане на конкретни действия за създаване на Третата Българска република. Също така в документа се предвижда създаване на обществени съвети и правителство в сянка, включващо максимална представителност на различни граждански групи, профсъюзни и браншови организации, изявени лидери, общественици и знакови лица от протестите. Освен това е решено създаване на Инициативен комитет за провеждане на първични президентски избори в Република България, който до 1 февруари 2016 г. ще трябва изготви правила за провеждане на предварителни избори за президент на неравнопоставените неправителствени и опозиционни кандидати.


Източник: http://big5.bg/politika/blgariya/neglasuvashhite-si-izbirat-prezident.html

Влезте, за да коментирате