Кражбата на чужда фирма е най-бързо развиващия се бизнес у нас

Вторник, 02 Февруари 2016 10:14 Публикувана в У нас Прочетена 650 пъти

Отмъкването на активите на КТБ с помощта на държавата е класически пример, коментира пред BIG5.BG икономистът Румен Гълъбинов.
Краденето на чужди фирми чрез съда и прокуратурата е най-бързо развиващия се бизнес в България, а рейдърството (корпоративно превземане) е опасно, защото може да разруши държавността. За пример на вихрещото се в България пиратство той даде КТБ. Сагата около активите на филиралата банка е чисто корпоративно превземане с помощта на държавата.
У нас вече има определени групировки, който са спецове по превземане на бизнеси. За съжаление няма институция, която да се противопостави на рейдърството.

Дори скандалът около Румяна Ченалова стартира точно заради пиратство - опитът да бъдат превзети двете дъщерни дружества на Белведере. Такъв бе и случаят с Христо Грозев и Любомир Павлов в спора за Пресгрупата. По същата схема имаше опити да се изпиратства и за "Дунарит", а пловдивският завод "Юрий Гагарин" премина в чужди ръце.

"Схемите за ограбване на български и чужди фирми са като подменят съдружниците и управителите на фирмите. Вписват ги в Агенцията по вписванията, а после Търговският регистър приема тези документи, като всичко се проверява чисто формално, но не реално. Няма никаква проверка дали това е реална промяна, след което се източват и сметките на фирмите", коментира Румен Гълъбинов.

Във веригата за корпоративно превземане задължително участва човек от Агенцията по вписванията и адвокат, който основно подготвя документите. А Търговският регистър допуска промяна на собствеността с измама.

"След катастрофата на Едоардо Миролио започна и сагата по превземането на Техномаркет. В България все още няма ясно установени правила и практика, за да се упражнява контрол срещу корпоративно превземане. Нито мининстерство на икономиката, нито Агенцията за инвестиции не помагат на фирмите жертви на рейдърството. Да те могат да кажат, че това е работа на МВР, следствие и прокуратура и са прави. Но по този начин жертвите се въртят в омагьосан кръг. Дори и да бъдат осъдени пиратите, фирмите не могат да възстановят загубите. Сметките им са източени!", коментира икономистът.

Според него отмъкването на чужд бизнес и многобройните жертви са една от причините за отказ на бизнесмени да инвестират в България.


Източник: http://big5.bg/ikonomika/finansi/krazhbata-na-chuzhda-firma-e-naj-brzo-razvivashhiya-se-biznes-u-nas.html

Влезте, за да коментирате