Нищета на журналистиката

Понеделник, 08 Февруари 2016 11:44 Публикувана в У нас Прочетена 648 пъти

Продуцентите на предаването “Беновска пита” по Канал 3 разпратиха като акцент за поредното предаване в неделя следния анонс към медиите, обръщение на журналистката Илиана Беновска към министър председателя:

“Г-н Борисов, забравете добротата и търпението си! Следвайте пътя си. Призван сте!

Уважаеми господин министър-председател Борисов, каквото и да пишат хейтърите след като чуят или прочетат думите ми към Вас, не ми пука. От години изповядвам едно верую: „Важно е какво знам аз за себе си, а не какво другите си въобразяват, че знаят за мен!“ Позволявам си да Ви подаря тази мисъл.

Следвайте пътя си. Призван сте! Напред и нагоре в тази геополитическа и икономическа криза – по-трудна от времето на Втората Световна война – длъжен сте след 10 изборни победи и през втория си мандат като министър-председател на България.

Хванете китарата и си попейте любимата си песен, нека сте силен, каквото и да ви говорят в Лондон, в НС, РБ, в посолството на САЩ, на Луната, на Северния полюс.

Един от най-големите евромъжкари, унгарецът Орбан, Ви удари адски авторитетно рамо, от уважение към политиката Ви.

Пратете в Youtube клип как дрънкате на китарата и пеете тази песен, чуйте я:

“Ако си дал” – текст Иля Велчев, музика и изпълнение Емил Димитров

Ако си дал на гладния,
дори трошица хляб от своя хляб.
Ако си дал на скитника,
дори искрица огън от своя огън.
Ако си дал на милата
 от своето сърце.
…”

Текстът от обръщението на Беновска в неделя вечер беше разнасян и цитиран продължително във Фейсбук, съпроводен с възклицания и коментари за какъв вид журналистика става дума в случая.
В сайта на радио К2 на Беновска горното излияние е допълнено със следната уводна бележка:
“Беновска: Г-н Борисов, Реформаторски…п“шчици, малки и непотентни грантовчета, се опитват да Ви забият – забравете добротата и търпението си! Отговорете им както се следва!”
Бележка на АФЕРА: Публикуваме коментара по темата на Ива Оприкова, направен на страницата и във Фейсбук:

Беновска и изповедта й към премиера, както и призива й „Хванете китарата и си попейте любимата си песен „Ако си дал“, нека сте силен, каквото и да ви говорят в Лондон, в НС РБ, в посолството на САЩ, на Луната, на Северния полюс….ме върна години назад, когато Бойко все още не беше „дал“ милионите на К2.
През 2013 година в мое интервю за ПИК, когато не беше „скочила до субсидиите, рекламите и евросредствата признава “ Не виждам никакво друго основание медиите да възхваляват политиката на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, ако не е финансово“. Днес като те „нахранят“ с 1млн. и виждаш в премиера Емил Димитров. Интервюто е изтрито в ПИК, но в Съюза на българските журналисти го пазят….

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=17364

Това твърди Илиана Беновска в интервю за агенция ПИК. Шефката на Радио К2 добавя, че следващата жертва на вътрешния министър щяла да бъде Цецка Цачева.
ГЕРБ ще “нахрани” проправителствените медии в изборната година с рекордните 14 млн. лв.! Сумата ще бъде разпределена между избрани издания за популяризиране на седем от оперативните програми (ОП) на ЕС. Агенция ПИК потърси мнението на Илиана Беновска, политически журналист и създател на обществено-политическото „Радио К2″, за да коментира по какви критерии ще бъдат разпределени евросредствата между медиите и кои послушници ще получат от лъвския пай, кои медии са вече купени от властимащите и предстои ли мълчалива война за надмощие в редиците на ГЕРБ.

Огромни средства ще успокоят предизборно страстите в някои медии. Няма ли опасност обаче липсата на критичност да им отблъсне читателите, слушателите и зрителите, г-жо Беновска?

Медиите, които  в момента ГЕРБ купува “на килограм”, всъщност стоят зад гърба на вътрешния министър Цветан Цветанов. Те работят за това той да вземе властта в партията, а самият той вероятно се гласи за премиер. Ще ви припомня знаменитото му интервю, което даде след като се върна от САЩ. Тогава Цветанов си позволи да дава акъл и да определя какво трябва да прави президента Росен Плевнелиев. Министър-председателят Бойко Борисов шеговито се опита да излезе от това неловко положение, но в действителност ситуацията не е толкова шеговита.

Медиите, които ще се възползват от всички средства – държавни и европейски, работят за министър Цветан Цветанов и против Бойко Борисов. Мнозина ще кажат, че това звучи абсурдно, но искам да си припомните думите ми в навечерието на изборите и ще установите, че са пророчески. Цветан Цветанов ще тече и на лягане, и на ставане в медиите на Делян Пеевски. Бойко Борисов медиите го отразяват протоколно като премиер, защото той създава събитията, той ръководи държавата и е атрактивен.

В момента с тия 14 млн. лв., които е възможно да станат и 140 млн., се купува единствено успеха на Цветан Цветанов в предстоящите избори и надмощието му над премиера.

Има ли Цветанов шанс за успех срещу Борисов?

Министър Цветанов цели единствено да детронира Бойко Борисов след изборите. Само така ще може да запази себе си. Ако не спечели битката, го чакат сериозни разправии със съдебната власт. Независимо, че си сложи свой главен прокурор, министър Цветанов ще има проблеми с магистратите. Именно затова си купува медии, за да запази себе си.

Кои медии си е купил вътрешният министър, г-жо Беновска?

Последната му покупка преди месец е Пресгрупата – вестниците “24 часа” и “Труд” са под покровителството на Цветан Цветанов. Сделката е чрез подставени лица.

Официално зад сделкато обаче е “Инвестбанк”.

По документи е така. Но реално вестниците “Труд” и “24 часа” са собственост на министър Цветанов. Той първо съживи банката, наля в нея достатъчно средства, вкара й общински пари, за да изпълни банката неговите разпоредби. Така чрез подставени лица той се сдоби със собствени медии, които да изпълняват поръчките му.

Вие като журналист намирате ли, че  тази скрита собственост прозира в политиката на изданията към вътрешния министър и ведомството, което ръководи?

Никак не е трудно да се направи мониторинг и последващ разбор на политиката на вестниците и да се стигне до тази идея. Като разлистим страниците на двата вестника – и на “Труд”, и на “24 часа”, имаме усещането, че у нас няма организирана и битова престъпност, че всичко в МВР върви по мед и масло.  Ето, в днешния “Труд” сурвакарчета роми сурвакат вътрешния министър за здраве. Вълнуваща дописка! “Труд” и “24 часа” станаха втората Би Ти Ви.

От вашите думи разбирам, че Бойко Борисов ще стане жертва на министър Цветанов. Ще има ли и други потърпевши в редиците на ГЕРБ?

Да, следващата жертва със сигурност ще бъде председателят на парламента Цецка Цачева. Онези, които се опитват и Цветанов не може да яхне, са Бойко Борисов и Цецка Цачева. Всички останали са обяздени от вътрешния министър. Има все още медии, които ласкаят Бойко Борисов, но той и тях ще купи, за да се обърнат срещу премиера. Те вече са спазарени и са под диктата на Цветан Цветанов.

Защо ГЕРБ не създаде свой партиен печатен орган, както БСП финансира вестник “Дума”, а купува медии задкулисно и под масата? Това едва ли е почтен подход.

България отдавна падна под нулата в демократичното си развитие и ясната политика по отношение на медиите е мираж. Ако има ясен регламент, ясни правила как ще крадат определени лица от ГЕРБ, а определените за техни медийни слуги няма да могат да забогатяват.

По какви критерии ще бъдат разпределени 14-те млн. лв. евросредства в медиите? Вие ще участвате ли в това разпределение с радио К2?

Преди няколко месеца внесох питане за това как с държавни и европейски пари се финансират определени медии. След неудобните въпроси министър-председателят Бойко Борисов ме покани на лична среща, коментирахме един час, но оттам нататък аз не виждам нито едно изпълнено от него обещание, нито виждам промяна на Закона за обществените поръчки, което беше едно от моите предложения. Не видях и прозрачно разпределение на средствата между медиите чрез конкурсно начало или на някакъв законен принцип, както е в Европа, а не на на принципа на шуробаджанащината, както се прави до този момент в България.

Тези, които се интересуват от обществения живот, виждат добре, че всички медии възхваляват неуспешната политика на ГЕРБ и  това се прави очевидно срещу пари. Не виждам никакъв друг интерес, който може да мотивира медиите да казват, че имаме успешна външна политика, когато нямаме; да казват, че имаме успешно разкрит атентат в Бургас, което не е истина; да пишат, че сме усвоили успешно еврофондове, каквито нямаме. Не виждам никакво друго основание да възхваляват политиката на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, ако не е финансово.

Вътрешният министър на България разполага с космически бюджет, за сметка на това разкриваемостта на пртестъпленията не е по-голяма от 1%! Ще ви припомня изказването на началника на следствието Бойко Найденов. Той заяви, че не вижда никаква ефективност при разкриваемостта на престъпления и самият той вече се е отказал да сигнализира министър Цветанов.

Вашата теза е че, тези 14 млн. ще отидат в медии, които възхваляват правителството и неговата неуспешна политика?

Сумата от 14 млн. лв. първо ми се вижда незначителна. Тя най-вероятно ще набъбне на 140 млн. лв., защото кампанията на ГЕРБ трябва да бъде на 100% купена, за да спечелят. Това личи от всички платени социлогически изследвания, останалите просто се прикриват. Всички медии, които ще вземат от евросредствата и които ще бъдат купени от властта, и без това и сега са на хранилка на Корпоративна търговска банка.

Направих едно изследване и знам със сигурност, че 98,8 % от печатните, електронните и интернет изданията са под контрола на ГЕРБ чрез еврофондове, чрез покровителството на Корпоративна банка. Така че обективните медии, които са 1%, не са поканени да участват в никакви конкурси за евросредства, нито пък има шанс да спечели субсидия.

Твърдите, че ако една медия е обективна и критична към властимащите, то тя няма шанс да получи и трохичка от евросредствата и нейното бъдеще е насочено към фалита?

Да, ще ви дам един пример. Големият атлантическо-медиен бос Николай Бареков организира пресконференция, за да се похвали какви огромни инвестиции ще се налеят в неговите телевизонни и съпътстващи медии. Похвали се, че зад неговите проекти стоят най-видните телевизионни журналисти – разбира се срещу огромни възнаграждения.

За какво ги е наел? Разбира се, за да правят проправителствена и процветанова политика и така да въздействат на общественото мнение. Защо Бареков не покани за своите проекти например Сашо Диков? Той е известен телевизионен журналист, но няма място в проектите на Бареков, защото е ярък критик на правителството.

Защо Бареков не покани мен, колкото и да звучи нескромно? И аз имам опит в телевизионната журналистика. Защото в проправителствената телевизия на Бареков се събират послушниците, за да им се връчат във формата на огромни заплати наградите, че са си подали послушно лапичките.

 

Източник: http://afera.bg/%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%83%D0%B2%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0.html

Влезте, за да коментирате