Татяна Дончева за АМ "Хемус": Ако Лиляна Павлова е нормален министър, ще си подаде оставката

Сряда, 17 Февруари 2016 16:17 Публикувана в У нас Прочетена 649 пъти

 "Ако нямаш пари, защо правиш конкурс? Ако процедурата е законна, защо се спира? Държавното управление не може да е раздаване на обществени поръчки по усмотрение. Не е работа на никой премиер да казва еднолично и да спира поръчки", коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева по темата за спряната обществена поръчка за автомагистрала "Хемус" в предаването "Тази сутрин". Интервюто се публикува с незначителни съкращения.

-    Г-жо Дончева, „прерязаха” ли пътя за откриването на магистрала „Хемус”, дали ще се строи и с какви пари, и има ли замесени фирми, коментара, който даде Валентин Златев е, че просто Златев и Пеевски са удобни имена и той няма нищо общо с фирмите, участващи в обществената поръчка за довършването на автомагистрала "Хемус". Как се работи по слухове и как правиш конкурс, за който нямаш пари?

Опасявам се, че трябва да се съглася с Валентин Златев. Ако нямаш пари, защо правиш конкурса? И след като си направил конкурса твърдиш, че той бил законосъобразен, на какво основание го отменяш? Управлението на държавата не може да бъде „иди си, ела си”. Държавното управление не може да бъде раздаване на обществени поръчки по усмотрение. Обществените поръчки са част от функционирането на държавата. Те трябва да се правят от съответните институции, които са различни за здравеопазването и за инфраструктурата. Не е работа на министър-председателя по лично усмотрение да казва: „Аз това го спирам”. Българският зрител трябва вече да разбере, че е жертва на една грандиозна манипулация от страна на ръководството на държавата, което си раздава обществени поръчки по усмотрение. И когато се появят някакви слухове или някаква необходимост да развеят някаква сделка, по която са направили подобно действие, както сега, за да кажат на Брюксел, че се разграничават, това е пълен нонсенс.

-    Това разграничаване за пред Брюксел ли е или е за пред хората?

Няма никакво значение за пред кого е. Това са абсолютно забранени неща! Лиляна Павлова, ако е нормален министър ще подаде оставка. Не е възможно да става такова вмешателство от страна на министър-председател, освен в едни тоталитарни държави, където „аз” давам поръчките и „аз” ги вземам. Между другото, трябва да се види верни ли са слуховете, че управляващите са назначили във всяко министерство и във всяка агенция човек, който лично да им докладва обществените поръчки, които следва да бъдат раздавани, за да могат те да ги разпределят. И къде в строителния бизнес се намира зъболекаря на министър-председателя? Вярно ли е, че зъболекаря на министър-председателя има особена роля в строителния бизнес и в обществените поръчки?

-    Ще проверим кой къде стои във веригата. Чисто политически как да тълкуваме този ход? Част ли е от това да се отървем от едно име, в случая на Пеевски и Златев?

Първо, трябва да е ясно, че държава без правила не може да се управлява. Държавата не може да се управлява по усмотрение и по слухове. Второ, не може Северна България да продължава да бъде трета и четвърта категория по отношение на инфраструктурата си и всичко да се съсредоточава в Южна България.

-    Те обещаха, че ще извадят пари от бюджета за „Хемус”.

Няма „обещал съм”, Северна България има необходимост да бъде развивана инфраструктурно. Това нещо не зависи от слуховете, не зависи от отношенията на Борисов с Пеевски и със Златев. Трето, няма никакъв резон в такова отграничаване. Истинското отграничаване става "като си отграничат фирмите” в Дубай.
Докладът от КТБ трябва да се разсекрети целия и най-вече влоговете, безлимитните кредитни карти, както и всички, които са били на хранилката и ще изясним картинката.

-    Каква картинка ще се появи, г-жо Дончева?

Мисля, че Цветан Василев във финансовите отношения държи повече карти, отколкото се смята. Не искам да гадая картинката преди да сме я видели на екран. Защо мислите, че знам всичко? Знам за отношения на определени хора, но те се оказаха много повече. Проследете във времето зависимостите на вицепрезидента Маргарита Попова, на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, на Светлин Танчев и неговата майка и възможностите им за влияние върху КТБ, а през КТБ - върху държавата.

-    Докъде ще стигнем, ако отворят доклада? Има теза, че с това ще бъдат заметени следите около замесените хора. Нашите служби не са ли достатъчно способни да направят анализа, а трябва да се доверим на американската фирма?

Нашите служби са назначени от хората в доклада. Какво искате от тях, освен да работят по разпореждане.

-    България ще продължи да бъде закопчана за мониторинговия доклад, а Румъния като че ли тръгва в зоната на свободата.

От няколко години Румъния се развива по по-правилен и разумен от нас начин.

-    С Мехмед Дикме си говорихме, че при влизането ни в ЕС дори не сме искали да бъдем с Румъния, защото тя е била по-назад от нас. Сега какво се случи?

И те правят грешки, но са взели нещата в ръце. Освен тава Виктор Понта е играч будещ респект, а не е подадакващ на Европейския съвет.

-    Докладите, които пристигат от Брюксел са критични и ще продължават да бъдат такива. От Брюксел ще освободят ли Румъния?

Защо да им правят мониторинг, след като там колелото е завъртяно, а тук – не е?!

-    Кога ще бъде завъртяно при нас?

Когато се сетим, че трябва да бъде завъртяно наистина, за да ни служи на нас, а не на Барозо, на Юнкер или на Меркел. Ние продължаваме да се занимаваме с ерзац упражнения, за да отчетем нещо някъде, а не да направим нещо за себе си.

-    Турция опитва ли се да влияе върху българската политика?

Разбира се, Турция е бивша империя и в съвременния свят има аспирации да заема друго място. По същия начин и другите големи играчи се опитват да влияят.  Големите европейски ръководители, когато се задава някоя голяма поръчка или има голям проект винаги изпращат писмо на съответния министър-председател, за да препоръчат тяхна фирма, която трябва да вземе поръчката. България има стратегическо положение на Балканите и ако позволяваме, отвън ще продължават да ни скачат по главата – така се прави по отношение на всеки слабак.

-    Защо се стигна до забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция?

Казват, че преди няколко месеца главния прокурор е бил извикан при турския президент, което не е общоприето и не е нивото на главния прокурор, където е бил сезиран с материали за контрабанда, за която е трябвало да вземе конкретни мерки. Такива мерки не са взети и съответно Турската държава пък взема други мерки.

-    Какво ще се случи с новия проект на Лютви Местан?

Нямам големи очаквания, защото не мисля, че Местан има капацитет да направи такова нещо.

-    Но, ако зад него стои Турция?

Ако зад него стои Турция, очаквам Турската държава, която даде недвусмислени знаци, че няма да подкрепя ДПС, при организацията на следващите избори да не активизира българската диаспора, да остави три секции в Анкара, Истанбул и Одрин, и колкото гласуват – толкова. Другото, което може да направи е да даде знак на турската общност в България, че не подкрепя ДПС.

-    Проруски настроения изплуваха в турските медии от страна на Доган и Пеевски.

Още от зората на демокрацията се знае, че Доган е руски човек, както и Пеевски. Дали се признава или не, това е друг въпрос.

-    Заради КТБ и „Хемус” отново се появиха се конспиративни теории, че Пеевски напуска политиката и България. Такъв  сюжет възможен ли е?

Пеевски има сериозни лостове на влияние. Защо има такива лостове за влияние върху политиката, икономиката и съдебната власт?  И могат ли да му бъдат избити?

-    Днес ще има вот на недоверие, ще мине ли? Коментарът Ви за политиката на Москов?

Няма значение дали ще мине или не. Пожелавам на всички опозиционни формации, които биха подкрепили вота да се представят добре и да направят хубав дебат. Наистина политиката на Москов и ситуацията с ваксините е достатъчно тревожна. Разбира се, мнозинството има гласовете, но доброто представяне има значение за общественото мнение.

-    Да очакваме ли предсрочни избори?

Възможно е, изтърването на нервите от страна на министър-председателя на срещата с българската общност в Лондон без видими причини говори за наличието на обстоятелства, които създават нервност.

-    Вие ще се кандидатирате ли за президент?

Има такава възможност, но още е рано.


Източник: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/tatjana-doncheva-ne-mu-e-rabota-na-premiera-da-spira-obshtestveni-porachki.html

Влезте, за да коментирате