Печат на тази страница

И на Станишев може да вземат имунитета

Вторник, 11 Юни 2013 11:26 Публикувана в У нас Прочетена 840 пъти
Оценете
(0 гласа)

Лидерът на БСП Сергей Станишев се оказа един от петимата депутати, които вероятно ще бъдат разследвани. Става дума за делото за изчезването на 7 секретни документа от деловодството на Министерския съвет.

 

Това съобщава говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова пред "Сега". Миналата година то бе върнато за трети път от съда с указания, които прокуратурата се затруднява да изпълни. По-рано и.д. градският прокурор Евгени Диков казва пред "24 часа": "Досега сме установили 5-има депутати, но проверката продължава и може да излязат и други имена. Трудността идва от това, че някои от делата са образувани срещу неизвестен извършител или срещу други лица и в хода на разследването се установяват доказателства за неправомерна дейност от депутат. Преценява се всеки отделен случай - дали на настоящия етап сме готови да искаме имунитета, или делото да се спре по отношение на депутата и да продължи по отношение на останалите, и ако се съберат достатъчно доказателства на по-късен етап, да се иска сваляне на имунитета му".

 

Трима от петимата депутати са добре известни. Това са Цветан Цветанов от ГЕРБ, който сам се отказа от имунитета си, Петър Ангелов от ДПС, който също декларира, че ще го направи, и Сергей Станишев от БСП. Срещу останалите двама няма конкретно обвинение, те протичат по дела срещу други хора или срещу неизвестен извършител и затова имената им се пазят в тайна.

 

Станишев бе обвинен през 2010 г. за разгласяване на държавна тайна, тъй като, докато е бил премиер, изгубил седем доклада с информация, представляваща държавна тайна. За разгласяване на държавна тайна Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор или пробация, но ако обвиняемият е с чисто съдебно минало, прокуратурата може да предложи освобождаването му от наказателна отговорност и глоба от 1000 до 5000 лв.

Влезте, за да коментирате