Започна комбинираното състезание по роботика и хакатон – “SpaceR”

Тези дни, софтуеърният институт е „най-горещата робо точка в България“
Сряда, 07 Септември 2016 15:04 Публикувана в У нас Прочетена 956 пъти
Робот, състезаващ се в категорията „Linefollower“. Целта на роботите в състезанието „Linefollower“ е да преминат определен маршрут, обозначен с черна линия за най-кратко време. Това е една от най-популярните категории. Робот, състезаващ се в категорията „Linefollower“. Целта на роботите в състезанието „Linefollower“ е да преминат определен маршрут, обозначен с черна линия за най-кратко време. Това е една от най-популярните категории. Снимка: SpaceR

На 05-ти септември 2016 година на територията на Софтуеърния университет в София започна първото в България комбинирано състезание по роботика и хакатон “SpaceR”. За състезанието има създадена единствена по рода си писта на балканския полуостров.
Хакатонът (hackathon) е събитие, в което компютърни програмисти, графични дизайнери, интерфейс дизайнери и мениджъри си сътрудничат в разработване на софтуеърни проекти. Хакатонът е с продължителност от три дни, като няма ограничения за използувания програмен език. Хакатонът се провежда в две категории – web – програмиране и app – програмиране.

 

За първи път, темите на хакатона няма да бъдат предварително спуснати от организаторите, а ще бъдат предоставени от участниците и ще бъдат избрани на случаен принцип. Проектите ще бъдат оценени от жури. Всеки тим има наставници, които помагат на състезателите.

 

В състезанията с роботи има различни категории – сумо, мини сумо, Linefollower, Maze Line Follower, Freestyle, Dragster и Drones.

 

Категорията „сумо“ се подчинява на правилата от едноименната японска спортна игра. Целта на робота е да изтласка противника извън ринга. Победителят е роботът, който спечели най-голям брой двубои.

 

Категорията „мини сумо“ е подобна на „сумо“ – целта е избутването на противника извън ринга. В тази категория обаче, силата не е всичко – трябват и интелигентност и бързина.

 

Целта на роботите в състезанието „Linefollower“ е да преминат определен маршрут, обозначен с черна линия за най-кратко време. Това е една от най-популярните категории в състезанията с роботи. В нея участвуват, както напреднали, така и начинаещи конструктори. Организаторите от SpaceR са подготвили нови, много забавни писти за състезателите.

 

Maze Line Follower – „лабиринт по линия“ е дисциплина, при която целта е автономен робот да излезе от лабиринт, съставен от черни линии. Трасето включва много кръстовища, ма много входове и само един изход, който е обозначен с черен кръг с диаметър от 10 сантиметра. роботите имат право на три последователни опита, като редът за стартиране се определя от съдиите непосредствено преди началото на състезанието.

 

Freestyle, при който свободният стил и липсата на ограничения позволява на изобретателите да разгърнат въображението си при създаване на роботите си. Победител е роботът, за който гласува журито.

 

“Dragster” състезанието е типична „роботска“ на паралелно състезание за 25 метра. Целта е да финишираш преди съперника. Краен победител ще бъде роботът, който измине разстояниeто за най-кратко време.

 

Състезанието с дронове, дава възможност на участниците и на хора от публиката да управляват дронове в затворено пространство и на открито пространство. В състезанието се демонстрират максималните възможности на дроновете. Всички присъствуващи – и новаци и напреднали ще могат да зададат въпроси за дроновете, които ги интересуват и да получат компетентен отговор.

 

“SpaceR” е съвместен проект на фирма „Стил Дизайн Проект“ и „Софтуърния университет“ (СофтУни). Целта на организаторите е състезанието да играе ролята на интелектуален и социален стимул за развитие на младото поколение у нас, да бъде средище за осъществяване на социални и бизнес контакти.

 

В състезанието са се включили 243 души – както индивидуално, така и групирани в отбори от по няколко души. Участниците от България са от София, варна, Бяла, Русе и Пловдив. Чуждестранните участници са от Македония и от Румъния.

 

Организаторите канят всички, които се интересуват да присъствуват на състезанието с дронове, което ще се състои утре – четвъртък, 08 септември 2016 година и на поредицата от лекции в петък – 09 септември 2016 година.
Състезанието ще завърши на 09 септември 2016 година.

 

Сайтът на състезанието “SpaceR”, можете да откриете тук: http://www.spacer.technology/#

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате