Първите четиринадесет ученици от София и Плевен с дуална форма на обучение постъпиха на работа в „ЧЕЗ Разпределение“

Докато учат, те ще работят и ще получават възнаграждение
Понеделник, 08 Октомври 2018 13:27 Публикувана в У нас Прочетена 561 пъти
Ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – град Плевен, по време на Третата партньорска среща по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ – Проект ДОМИНО, състояла се на 24 април 2018 г. Вече са на лице и първите ученици от ПГМЕТ – Плевен, които постъпиха на работа в „ЧЕЗ Електроразпределение“. Ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – град Плевен, по време на Третата партньорска среща по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ – Проект ДОМИНО, състояла се на 24 април 2018 г. Вече са на лице и първите ученици от ПГМЕТ – Плевен, които постъпиха на работа в „ЧЕЗ Електроразпределение“. Снимка: Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – град Плевен.

Четиринадесет ученици от 11 клас на Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕ) „Н. Й. Вапцаров“ в град София и Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в град Плевен започнаха практиката си в ЧЕЗ Разпределение. Това са първите ученици, които участват в дуалната форма на обучение и стартират своя трудов стаж в компанията, в рамките на проекта ДОМИНО. В първия си работен ден – 04.10.2018 г. - те бяха запознати с правилата за безопасност при работа и получиха своите сертификати за I квалификационна група. С учениците са сключени трудови договори, като ангажиментът на компанията е да провежда практическо обучение с тях всяка седмица и всеки един от тях да бъде напътстван от наставник.

 

ЧЕЗ бе една от първите компании в България, които подкрепиха дуалното обучение по професията електротехник в рамките на проекта ДОМИНО. До момента компанията помага в професионалното развитие на учениците от още две паралелки в професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров“ в София и ПГМЕТ в Плевен и на една паралелка в професионалната гимназия „Мария Кюри“ в Перник. Тази година предстои да започне практиката на 10-токласниците.

 

Дуалната форма на обучение позволява на учениците едновременно да научат теорията, необходима за тяхната професия в училище и да я приложат на практика. Тя е привлекателна, защото дава възможност на младите хора да получават и допълнително възнаграждение и трудови навици докато се обучават.

 

„Това ги задържа в образователната система по-дълго и предоставя по-добре обучени кадри за бизнеса“, коментира Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България.

 

ЧЕЗ развива дългосрочна стратегия в областта на образованието и подкрепата на младите таланти. Целта на компанията е да осигури подходяща среда и да даде възможности за професионално и личностно развитие на младите хора, за да останат да се развиват в България.

Влезте, за да коментирате