Печат на тази страница

Плевнелиев ще подпише указа за ДАНС

Сряда, 12 Юни 2013 18:42 Публикувана в У нас Прочетена 914 пъти
Оценете
(2 гласа)
Росен Плевнелиев Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за поправките в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". С промените Главна дирекиция "Организирана престъпност" - ГДБОП, ще бъде преместена от МВР в агенцията.  Плевнелиев отказа да се съобрази с искането на ГЕРБ да наложи вето. Доскоро управлявалата партия обяви, че със спорните промени се създава политическа полиция, но държавният глава заяви, че ще проведе консултации, за да вземе най-правилното решение. Преди два дни Плевнелиев разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Държавният глава е провел срещи с представители на съдебната власт, академичните среди и политическите сили, подкрепящи и оспорващи промените в закона. Разговарял и с представители на дипломатическия корпус. "В хода на всички дискусии бяха изразени резерви към някои от измененията в закона и бяха повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност", се казва в съобщението от администрацията на президента.

На среща с вносителите на закона - БСП и ДПС, президентът отбелязал изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения. Плевнелиев получил уверение, че текстът ще бъде коригиран и няма да се наложи той да сезира Конституционния съд. След този ангажимент държавният глава е решил да издаде указ, с който законът да бъде обнародван. Решението му било мотивирано от "установената демократична традиция - всеки нов парламент да получи кредит на доверие за първите си законодателни инициативи".

Президентът ще проведе консултации с парламентарно представените партии за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). На него трябва да се обсъди продължаването на реформата в сектор „Сигурност“. Свикването на КСНС бе второто искане на ГЕРБ.

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 11:42
Влезте, за да коментирате