Пътна безопасност

Има вече няколко акредитирани компании, които могат да гарантират сигурността на коланите в старите автобуси

С промените в Закона за автомобилните превози от декември 2018г. автобусите задължително трябва да са оборудвани с такива, ако изпъляват маршрути повече от 30 километра
Неделя, 25 Август 2019 17:27 Публикувана в У нас Прочетена 2721 пъти
В момента акредитации за изпитванията имат няколко лаборатории, опериращи на територията на България, които разполагат с одобрени стендове за изпитване закрепването на допълнително монтираните от превозвачите колани. Целта на тези изпитвания е да се ограничи до минимум риска, при евентуална тежка катастрофа, пътниците в даден автобус да не останат фиксирани върху своите седалки. В момента акредитации за изпитванията имат няколко лаборатории, опериращи на територията на България, които разполагат с одобрени стендове за изпитване закрепването на допълнително монтираните от превозвачите колани. Целта на тези изпитвания е да се ограничи до минимум риска, при евентуална тежка катастрофа, пътниците в даден автобус да не останат фиксирани върху своите седалки. Снимка: Светла Ненова

Изпитвателни лаборатории и технически служби, акредитирани от ИА “Българска служба по акредитация”, работят в сътрудничество с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за извършването на технически изпитвания за безопасност на монтирани допълнително предпазни колани в автобуси без фабрично поставени такива.

С промените в Закона за автомобилните превози от декември 2018г. автобусите задължително трябва да са оборудвани с такива, ако изпъляват маршрути повече от 30 километра, а безопасното им закрепване към седалките трябва да бъде изпитвано. Процесът обаче се забавя, което създава несигурност за пътниците и увеличава риска при пътуване.

В момента акредитации за изпитванията имат няколко лаборатории, опериращи на територията на България, които разполагат с одобрени стендове за изпитване закрепването на допълнително монтираните от превозвачите колани. Целта на тези изпитвания е да се ограничи до минимум риска, при евентуална тежка катастрофа, пътниците в даден автобус да не останат фиксирани върху своите седалки.

Експерти в областта са единодушни, че опасността от травми в такъв случай нараства особено много, когато катастрофиралият автобус падне на една страна. Нормативната база в страната дава срок на превозвачи с автобуси без фабрично монтирани обезопасителни колани, да монтират такива до края на 2019г. От догодина, КАТ ще спира нарушителите, а автобусите, които не са надлежно окомплектовани ще бъдат сваляни от движение.

Според ТЕХНОТЕСТ АД, партньор на TÜV SÜD и акредитирана лаборатория с 56 години опит, сътрудничеща си с МТИТС, забавянето внася допълнителен риск, предвид растящата възраст на тези автобуси и апелира, превозвачите да не чакат до последния възможен момент.

Влезте, за да коментирате