Президентът спешно свиква КСНС заради Пеевски

Плевнелиев отмени участието си в откриването на Дунав мост - 2
Петък, 14 Юни 2013 11:41 Публикувана в У нас Прочетена 910 пъти
Президентът спешно свиква КСНС заради Пеевски Президентът спешно свиква КСНС заради Пеевски

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост ІІ заради избора на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието на КСНС  заради днешното решение на Народното събрание ще се проведе на 20 юни.

Само преди два дни Плевнелиев подписа указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, които регламентират, че председателят на агенцията вече ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на правителството.

Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на правителството.

Плевнелиев обясни, че не възразява срещу орязаното му правомощие, тъй като "парламентът ще има много по-публична процедура на избор на шефа на ДАНС, отколкото просто Министерският съвет да ми даде за подпис един документ".

Той обаче възразил срещу промяната, според която президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност. Той обаче пусна закона, тъй като от БСП и ДПС му обещали да го променят и да има право на информация директно от председателя на ДАНС.

Последно променена в Петък, 14 Юни 2013 14:47
Влезте, за да коментирате