Печат на тази страница

Орешарски и Станишев: Или подкрепяте Пеевски, или кабинетът пада

Опозицията в БСП ще търси начин да свали Сергей Станишев от председателския пост
Петък, 14 Юни 2013 12:56 Публикувана в У нас Прочетена 1017 пъти
Оценете
(2 гласа)
Орешарски и Станишев: Или подкрепяте Пеевски, или кабинетът пада Орешарски и Станишев: Или подкрепяте Пеевски, или кабинетът пада

"Или подкрепяте кандидатурата на Пеевски, или кабинетът подава оставка" - така премиерът Пламен Орешарски обяснил тази сутрин на депутатите от левицата защо настоява да гласуват "за" кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на  Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разказаха социалисти. Думите му били подкрепени и от лидера на БСП Сергей Станишев.

Всички депутати от БСП в късния следобед вчера са получили SMS-и за извънредно заседание на парламентарната група тази сутрин. Когато се явили за сбирката, пристигнал премиерът Орешарски, който им съобщил, че ще предложи кандидатурата на Пеевски. Пред групата Станишев и Орешарски обяснили, че имали информация за готвени антиправителствени протести, готвени от криминални структури и икономически кръгове. По техни данни зад протестите стояла и ГЕРБ.

Двамата казали, че в нестабилната ситуация в държавата била нужна силна ръка, което било осигурено с преместването на ГДБОП в ДАНС и концентрирането на власт в агенцията. Депутатите от левицата обаче не можаха да обяснят как назначаването на Пеевски ще осигури стабилност на страната и ще предотврати протести.

Премиерът мотивирал пред левите депутати предложението за Пеевски с това, че кандидатурата била съгласувана с партньорските спецслужби. Депутатите буквално онемели от изненада, разказаха участници в сбирката. Петнайсетина, сред които Янаки Стоилов и Стефан Данаилов реагирали почти в един глас, че това е политическо самоубийство за БСП.

Най-остър в изказването си бил Георги Кадиев, който в крайна сметка не гласува в залата за Пеевски. Било решено кандидатурата на Пеевски да бъде подложена в групата на гласуване. Резултатът бил, по данни на различни депутати, между 50 и 57 гласа "за", а останалите до 84 - "против" и "въздържал се".

Заради острата дискусия в лявата група заседанието на парламента закъсня с около 15 минути. В крайна сметка кандидатурата изненадващо влезе в зала и беше гласувана набързо, като единственото изказване в подкрепа на номинацията беше на лидера на БСП Сергей Станишев.

В почивката на парламента, когато депутатите Георги Кадиев, Петър Мутафчиев и Георги Свиленски бяха излезли на разговор пред служебния вход на парламента, при тях дойде млад мъж, който се представи като "Ивайло Бонев, на 28г., завърнал се преди година в България".

"Как не ви е срам най-големия престъпник да го изберете да управлява държавата", обърна се той към депутатите и обясни, че е излязъл от работа, за да погледне в очите хората, които са гласували за тази кандидатура. Това е пълно безочие, правите така, че младите хора да напуснат България и тук да останат онези с кебапчетата, които да гласуват и да ги управлявате", обърна се Бонев към депутатите. Те демонстрираха мълчаливо съгласие с мнението и от време на време питаха дали сега е по-добре.

Кадиев му обясни, че е отказал да гласува за Пеевски и че не може да носи отговорност за поведението на всички депутати. 

Никой ли не милее за България и за българите, къде е тоя националист Волен Сидеров, питаше още Бонев. По думите му изходът от "развиващия се сценарий" е сваляне на правителството и нови предсрочни избори.

Малко по-късно от същия вход излезе и лидерът на БСП Сергей Станишев. Бонев възпитано се обърна към него с молба да поговорят, но Станишев го подмина и се качи в колата си. По пътя, застигнат от репортерски въпрос: "Не се ли оплаквахте и вие от медиите на Пеевски?", Станишев отвърна с ехидна усмивка и контравъпрос: "Кои?", след което отпътува.

Три часа след като кандидатурата на Пеевски беше одобрена, депутати от левицата се оплакаха, че са получили десетки обаждания на мобилните си телефони от близки и приятели с питане какво става и какво са направили, на което не можели да дадат смислен отговор.

Междувременно вътрешнопартийната опозиция в БСП обмисля какви действия да предприеме за свалянето на Станишев от лидерския пост в БСП. В последните две седмици в групата върви засилващо се брожение срещу решенията на Станишев по назначенията в изпълнителната власт и поведението на партията.

По обед депутатите от БСП вече отказваха да говорят по телефона, като обявахе, че се страхуват да не ги подслушват.

Последно променена в Петък, 14 Юни 2013 14:37
Влезте, за да коментирате