ГЕРБ тръгва към предсрочни избори и нова конституция

Петък, 14 Юни 2013 13:24 Публикувана в У нас Прочетена 884 пъти

ГЕРБ ще работи за предсрочни избори, Велико народно събрание и промени в Конституцията, заяви партията в декларация, която прочете в парламента от Цветан Цветанов. Този курс се предприема след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, който бе определен от ГЕРБ като политико-икономическа сделка на БСП и ДПС, несъвместима с държавността.

"Сергей Станишев предаде самите вас, предаде националните интереси, само за да постигне личните си цели, но не и партийните", обърна се бившият вътрешен министър към левицата. Той посочи, че сред управляващите вероятно има много достойни политици, които не са били съгласни с избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

"Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е политико-икономическа сделка и аз ви уверявам, че и българските граждани няма да го преживеят", заяви в парлемента бившият вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него върху премиера Пламен Орешарски е оказан политически натиск за избора на Делян Пеевски. "Това е просто най-комичното, което може да се случи в държавата. То и юридически не е издържано. Това е заплаха за националната сигурност на България. Всички европейски институции ще бъдат сигнализирани", каза бившият МВР-шеф. “Цялото правителство беше съставено под натиск и това, което в момента се случва, е, че всъщност прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но да бъдем и евроатлантически партньори в борбата срещу важната трансгранична организирана престъпност“, допълни Цветанов.

Колегата му Красимир Велчев от ГЕРБ коментира избора така: "Доколкото знам, този човек има монопол над медиите - сега, ако контролира и службите…".Бившият зам.-вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ Веселин Вучков заяви, че изборът на Пеевски е крайно несъвместим с държавността.Според Вучков председателят на ДАНС се снабдява със супер много правомощия и оперативни, разследващи, с много неясни функции, което е “много вредно за институциите, за международното партньорство, изобщо за държавността“.

Бившият парламентарен шеф и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева каза, че повече от две седмици името на Пеевски се е коментирало в общественото пространство още когато започнали законовите промени за преместването на ГДБОП в ДАНС. 

 

 

Последно променена в Петък, 14 Юни 2013 14:35
Влезте, за да коментирате