Плевнелиев: Това е арогантна демонстрация на задкулисието

Събота, 15 Юни 2013 07:20 Публикувана в У нас Прочетена 1004 пъти

"Това е арогантна демонстрация на задкулисието, за което гражданите демонстрираха, че е крайно време да се отървем. На нацията беше направена ярка демонстрация за политика на сделки", категоричен бе държавният глава в предаването "Панорама" на БНТ по повод избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Според президента това е символ на един порочен модел, който е трябвало да е в миналото, но, за съжаление, не е. Той нарече назначението "безпринципно" и изрази опасение, че това е "задаванене на посоката". Той заяви отново, че е снел политическото си доверие от премиера Пламен Орешарски и от лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан Загубих всякакви илюзии, чувствам се измамен и омерзен, каза Росен Плевнелиев.

"Виждаме, че един човек който е свързан с частни медийни и финансови структури му се дава на тепсия целия сектор "Сигурност", възмути се държавният глава. Той подчерта, че изборът на Пеевски по никакъв начин не е съгласуван с него.

След призива му Народното събрание незабавно да преразгледа решението сиот БСП заявиха, че нямат намерение да правят това. Въпреки това Плевнелиев смята, че парламентът ще прегласува решението си На въпрос, какво ще направи, ако все пак това не стане, той отговори: „Самият аз ще спазвам Конституцията, ще продължавам да бъда силен глас, когато виждам несправедливост ще говоря, защото народът ме е избрал да бъда негов глас".

Въпреки недоволството си президентът потвърди, че е по-добре председателят на ДАНС да може да се избира публично - от парламента. С промените в Закона за ДАНС, които БСП и ДСП направиха, решението вече не се взема от държавния глава.

Той бе категоричен, че реформата в сектор сигурност трябва да продължи. "В политиката, освен правила трябва да има и морал, аз го показах с действията си. Когато правилата не могат да ни помогнат, моралът може. Когато ние, политиците, сме изправени пред нацията, трябва да взимаме решенията пред нацията, а не - под масата. Не мога да подкрепя играта зад кулисите", каза още Росен Плевнелиев.

Последно променена в Събота, 15 Юни 2013 08:19
Влезте, за да коментирате