Печат на тази страница

Протестиращи: Не искаме отново ГЕРБ

Неделя, 16 Юни 2013 10:24 Публикувана в У нас Прочетена 964 пъти
Оценете
(3 гласа)

На третия ден от началото на протестите последователите на призива за оставка на Делян Пеевски, а сега вече и на правителството, започнаха да се питат не само срещу какво са те, но и за какво ще се борят.

„ГЕРБ искат да ходят на избори веднага, БСП искат да се крепят докато могат, а "непредставените" - тези, които нямат глас в парламента - могат само да крещят на площада, единствената надежда за тях е нови изборни правила, за да могат да се чувстват включени, а не декласирани от политическия процес”, пише Антоанета Цонева, един от организаторите на протестите във Фейсбук. Протестиращите обменят мнение какъв Изборен кодекс е нужен, за да бъдат представлявани негласувалите, които са над 3 милиона.

 

„Ще се опитам отново да споделя скромното си мнение, с риск да си спечеля я врагове, я някоя и друга псувня. Утре се организира протест. Казват, организиран от ГЕРБ. Лично аз не искам гласът ми от улицата да бъде осребрен от ГЕРБ. ГЕРБ са креатура и функция на криминално-олигархичния модел на управление на държавата. Те, в течение на почти цял мандат, ползваха същите похвати, без да стигат видимо до наглостта, която в момента демонстрират БСП и ДПС, услужливо овластени от Атака и лично от Волен Сидеров, пише Асен Генов, друг организатор. Всеки, който умее да смята (събиране, изваждане, умножение и деление), може, да речем, само през акциза на цигарите, да сметне за какви мащаби в контрабандата вероятно става дума за целия мандат на ГЕРБ. Освен това, ГЕРБ не само, че не се противопоставиха на Корпоративна банка и финансираната почти изцяло от нея медийна империя на Пеевски, която обгрижваше имиджа на Бате, но дори, казват, увеличиха обема на държавните средства”.

 

Днес протестът, подкрепен от повече от 67 хиляди души в социалната мрежа, е насрочен за 18.00 часа.

 

Той ще бъде предшестван от демонстрация на гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия под наслов “Вдигайте си чуковете!”. „В събитието всеки може да участва, както прецени, че иска да изрази протеста към този безпрецедентно унизителен акт: с плакат, фланелка, рисунка, стихотворение, снимки. Демонтирането започва всеки път, когато се съберем и окупираме окупаторския паметник с противопоставянето си на лъжата окупацията да се нарича освобождение. Този паметник стърчи като нашето съвременно “черно бесило” и на него виси със “страшна сила” най-важното – ПРАВОТО НИ ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ”, пишат организаторите.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате