"Приятелски огън" отвътре и отвън срещу Станишев

Неделя, 16 Юни 2013 15:00 Публикувана в У нас Прочетена 843 пъти

Заради политически неадекватния акт с избора на Делян Пеевски за директор на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който е взривил общественото мнение и разклатил доверието в правителството, подкрепено от БСП, от районния съвет "Витоша" на партията в София искат лидерът на социалистите Сергей Станишев да подаде оставка.

 

Ръководството на БСП и лично нейният председател Сергей Станишев не са в състояние да намерят изход от кризата, в която хвърлиха родината, правителството и партията още в първите седмици на мандата. Това се посоча в декларация на организацията, разпространена до медиите в неделя. В нея се настоява още за спешно свикване на извънредно заседание на Националния съвет на партията още във вторник, на което да присъства и Пламен Орешарски и да се дадат обяснения за действията на ръководството на партията и парламентарната група при назначаването на Пеевски.

 

Столичните социалисти искат на този съвет да се насрочи дата за провеждане на извънредно заседание на 48-ия конгрес на БСП, в рамките на който да се начертае дългосрочна визия на партията за управлението на България и за коалиционната политика, която провежда и ще провеждат червените. Според съвет "Витоша" лидерът на БСП и ръководеното от него Изпълнително бюро следва незабавно да подадат оставка. "На 12 май 2013 г., почти милион български граждани се довериха на нашата партия. Гласувайки за нас най-малкото, което са очаквали е месец по-късно да получат Делян Пеевски за директор на ДАНС. Този политически неадекватен акт взриви общественото мнение и силно разклати доверието в правителството, подкрепено от БСП", пише още в декларацията.

 

От районния съвет считат "за опасно по-нататъшното еднолично изземване от председателя на националния съвет на БСП Сергей Станишев волята на партията като мандатоносител, което е в противоречие на устава на БСП". Социалистите отправят остър упрек към председателя си Страхил Ангелов, който е депутат, заради гласуването му в пленарната зала в петък, "продиктувано от криворазбрана "партийна дисциплина".

 

Ханес Свобода - лидер на социалистите в Европейския парламент,

също е изненадан от номинирането на Делян Пеевски за ръководител на Държавната агенция за Национална сигурност (ДАНС). В "Туитър" той написа: "Изненадан съм от номинирането от българското правителство на ръководителя на Агенцията за национална сигурност. Би трябвало да има по-компетентни."

 

Позицията на Свобода бе разпространена и от профила на групата на социалистите и демократите в Европарламента. Това означава, че Сергей Станишев като лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще трябва да дава обяснения за събитията в България и за Пеевски.

 

 

 

Последно променена в Неделя, 16 Юни 2013 15:12
Влезте, за да коментирате