Жандармерия предотврати сблъсъци между протестиращи и Атака

Неделя, 16 Юни 2013 23:22 Публикувана в У нас Прочетена 1131 пъти
Жандармерия предотврати сблъсъци между протестиращи и Атака Снимка: Светломира Димитрова

Три кордона полицаи застанаха между протестиращите и активисти на "Атака" тази вечер. След края на протеста се появи Волен Сидеров, който застигна телевизионния екип от  Канал 3 на площад "Народно събрание" и се нахвърли върху репортер на телевизията.

"Вие сте поръчкова телевизия. Кой ви плаща - Бойко Борисов ли? Вие лъжете и цял ден провокирате. Нещастни продажници. Продал си се за жълти стотинки", крещеше лидерът на Атака, който призова сподвижниците си да обърнат ПТС-а на телевизията.

Той обвини водещия, че лъжел за провокации на активистите на Атака пред операта малко преди това. Те очакваха протестиращите скрити зад колоните на сградата и правеха неприлични жестове. Протестиращите им отвърнаха с "Турци сте!", "Извини-се-бе!" (цитат от Волен Сидеров), "Довиждане!". Накрая се чу и "Елате с нас!".

 

Миналата седмица Волен Сидеров нападна кмета на София Йорданка Фандъкова, че е позволила демонстрация пред офиса на Атака без официално разрешение.

 

Митингът и шествието днес преминаха мирно. Протестиращите тази вечер бяха над 20 хиляди души, според някои медии 25-30 хиляди. Много от тях бяха дошли с децата си. Развяваха се още повече национални знамена. 

 

Протестиращите скандираха "Долу БСП" и "Довиждане" на фона на цял фолклорен оркестър с гайди. Студенти наредиха пред правителствената сграда импровизирани картонени щитове със заглавията на някои прочути автори и техни произведения като"Чужденецът" на Камю, "1984" на Оруел, "Престъпление и наказание" на Достоевски. Имаше и игра на думи с произведението “Когато гръм удари, как ехото НЕ заглъхва“.

 

Хората настояваха за нови избори, смяна на политически модел в страната и за нова Конституция..На плакатите се четеше: "Много избори по старите правила = отново 4-главата ламя", "Сменете правилата на играта", "Оставам в България. Мафията в затвора", "Държавните пари вън от КТБ! Долу медийният монопол", "Долу мутрите от парламента", "За да има мир, БСП и ДПС в Сибир". Имаше и плакат с надпис “Корпоративна търговска банка“ с портретите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Цветан Василев.

 

Протестиращите се събраха пред Министерския съвет и тръгнаха по обичайния си маршрут - през парламента, НДК, Съдебната палата, централата на БСП на улица "Позитано" и на ДПС на булевард "Стамболийски". Пред централата на БСП те оставиха запалени свещи и карамфили. 

 

 

 

Последно променена в Понеделник, 17 Юни 2013 13:03
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате