Станишев излъга за промяната на банковите правила

Лидерът на БСП отказа да подаде оставка, имал кауза
Понеделник, 17 Юни 2013 06:49 Публикувана в У нас Прочетена 1168 пъти

"Г-н Орешарски  разпореди много ясно: не може да има банка, в която да има повече от 25% от публичните пари," заяви по Би Ти Ви лидерът на БСП Сергей Станишев в неделя. Така той приписа като личен принос на партията си и на новия премиер Пламен Орешарски въведените от служебния кабинет преди тях правила, с които не се позволява повече концентрацията на държавни средства в една банка.

В началото на управлението си обаче Орешарски се изказа резервирано за мерките на служебния кабинет на Марин Райков, като каза, че смята да преразгледа гласуваните поправки. Тази седмица позицията беше променена със заявката на министъра на финансите Петър Чобанов, който обясни след заседание на Министерск исъвет, че кабинетът им няма да отменя приетите от служебното правителство правила за депозитите на държавните фирми.

 

В правилата е записано, че компаниите с над 50% държавно участие и дружествата, които те контролират, ще могат да депозират в една банка до 25% от финансовия си ресурс, ако балансовата стойност на паричните им средства надхвърля 3 млн. лв. Изборът на обслужваща банка ще се извършва след събирането на поне пет оферти.

 

Интервю с Орешарски можете да прочетете тук: http://svobodennarod.com/head-on/391-plamen-oresharski-se-kolebae.html

 

Станишев обяви, че няма да подаде оставката си, след като призна: "Политическа грешка и по-конкретно моя беше, че подценихме обществената реакция за неприемането на това назначение," каза председателят на БСП, но той бил убеден, че ако Пеевски е имал шансове да покаже действия в следващите месец-два, е щял да докаже, че работи за държавата. "Няма да подавам оставка, защото пред себе си имам кауза и тя не е приключила," заяви Сергей Станишев. "Още веднъж се извинявам за допуснатите политически грешки, но всичко, което правя, го правя в името на нормализирането на живота в България", каза лидерът на БСП. По думите му, сега това ще стане по трудния начин, това преодоляване на частните интереси, които са просмукали държавата.

 

Станишев оправда избора с тезата за "достоверна и тревожна инфорация от последните седмици за подготвян сценарий за дестабилизиране на държавата".

Последно променена в Понеделник, 17 Юни 2013 07:43
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате