Орешарски: Няма да кажа кой ми предложи Пеевски

Понеделник, 17 Юни 2013 08:42 Публикувана в У нас Прочетена 1117 пъти

"Не очаквайте от мен да кажа кой ми предложи", заяви по бТВ премиерът Плавен Орешарски след многократно задавания въпрос за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Водещите му припомниха, че и Сергей Станишев, и Лютви Местан заявиха, че кандидатурата на Пеевски е лично негова. Той бил убеден в решимостта на Пеевски в борбата с източването на ДДС и контрабандата.

 

В края на интервюто Орешарски посочи, че една от кандидатурите за мястото на Пеевски е тази на сегашния и. д. шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

 

Премиерът заяви, че няма да подаде оставка, тъй като страната ще изпадне в хаос, а той трябва да уреди проблемите в енергетиката и договарянето за европейски средства. На въпрос на колко предложения от ДПС е отказал той отговори, че поискал трима вместо двама вицепремиери. Оставката е лесно лично решение. Тя какво ще реши за момента. Няколко месеца служебно правителство, нови избори по същия изборен кодекс, подозирам, че това ще възпроизведе същата изборна ситуацията. Следващите няколко седмици трябва да се свършат изключително важни неща. Това каза днес по Би Ти Ви министър-председателят Пламен Орешарски.

 

Премиерът предвеща, че ако сега се разпусне парламентът, евентуални избори ще се проведат по сегашния Изборен кодекс. Той допълни, че ще подаде оставка в момента, в който парламентарната група на ДПС или БСП имат съмнения в него. Орешарски обобщи, че без политическата подкрепа правителство не може да съществува, докато по общественият натиск може да се работи, за да се докаже, че няма нужда от такава постъпка. Той е склонен да се оттегли и когато няма да е в състояние повече да работи по програмата на правителството. Тя ще бъде внесена в парламента в сряда или четвъртък и ще съдържа мерки, които да помогнат на гражданите, бизнеса и държавността. Освен краткосрочните мерки през есента щели да бъдат внесени и дългосрочни. До тогава щял да бъде иницииран широк обществен дебат за приоритетите за финансиране от Европа за следващите седем години, като става дума за около 15 млрд. евро.

 

Днес Орешарски е поканил представители на граждански сдружения. Той за пръв път заяви, че е притеснен от протестите в София и в страната.

Последно променена в Понеделник, 17 Юни 2013 09:16
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате