Все повече искат оставката на Орешарски

Четвърти ден на протеста

Осем души пострадаха леко при стълкновения между "Атака" и демонстранти
Понеделник, 17 Юни 2013 23:55 Публикувана в У нас Прочетена 793 пъти
Четвърти ден на протеста Снимка Светломира Димитрова

По-гъст от всякога бе тази вечер протестът срещу сградата на Министерския съвет.

Въпреки съветите на неправителствени организации, които приеха да преговарят с премиера Пламен Орешарски, той не се появи пред демонстрантите, които наброяваха повече отколкото в петък, когато хората поискаха оставката на Делян Пеевски.

 

Противно на всякакви предричания, че тази вечер ще има „големи провокации:, вечерта след масовите протести срещу правителството на Пламен Орешарски премина почти без ексцесии. Като не се броят няколко празни кутии от бира и шишета от минерална вода, агитката на най-реактивната част от протеста и от съответстващата й част от „Атака", ексцесии почти нямаше. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров даде достоен отпор, но с неразбираеми послания към противника, тъй като неговият рупор не се чуваше. Привърженици на "Атака" и протестиращи се замеряха с камъни и бутилки пред централата на партията на столичната улица "Врабча", която бе обградена от десетки жандармеристи и полицейски екипи. Осем души са пострадали, предаде БНР.
Още в началото на днешния четвърти поред протест срещу кабинета "Орешарски", симпатизанти на "Атака" блокираха с автомобили и микробус част от улица "Г. С. Раковски" около централата на партията, предаде БТА. Те посочиха, че причината да блокират улицата е да се опази сградата от протестиращите.

 

Малко след 22 часа мирното дотогава шествие стигна до централата на "Атака", след като преди това хората освиркаха централите на БСП, ГЕРБ и ДПС. Посрещна ги обаче плътен кордон от жандармеристи, които бяха отцепили партийния офис на сградата, а националистите започнаха да хвърлят бутилки по множеството. Около 200 - 300 привърженици на "Атака", облечени с черни тениски, се бяха събрали пред централата на партията. Само кордонът попречи да се стигне до по-сериозни сблъсъци. На място пристигна цялото ръководство на СДВР и на Охранителна полиция.

 

Осем души са пострадали, предаде БНР. Екипите на Спешна помощ на място са оказали съдействие на седем от тях. Сред пострадалите са един жандармерист и депутатът от "Атака" Кристиян Димитров.

 

С :"К~~ро, Волен!", „Еничари!", „Волен педе~ст!: и „Турци сте!" противниците на агитката „Атака", която отново даде отпор на протестиращите, ги предизвика отново на пресечката на ул."Врабча" и „Раковска", до Националната опера. Впоследствие конфликтът се пренесе на бул."Дондуков". Множеството освирка отново Волен Сидеров, чуваха се викове "Национален предател", "Оставка", "Турци сте", "Еничари", "Извини-се-бе"(цитат на самия Сидеров). Протестиращите, които бяха повече в сравнение с предишната вечер, пееха химна на България и техният глас преобладаваше над агитката на Сидеров.

 

Плътен кордон от жандармерия, както и в неделя вечер, раздалечаваше двете агитки. Пластмасови бутилки летяха и в двете посоки пред централата на партия „Атака" в София. Четири жандармерийски коли бяха обградили централата. Протестиращите освиркваха и хвърляха димки, но не можеха да се приближат на по-малко от 100 метра една от друга.

 

На скандиранията за оставка от позицията зад полицейските барикади Волен Сидеров по мегафон започва да обижда протестиращите, наричайки ги "национални предатели" докато партия "Атака" била спасението на България. Зад загражденията бяха 500 атакисти, които нямаха досег до протестиращите и развяваха знамена на "Атака".

 

 

 

 

 

 

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 11:47
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате