Парламентът уволни Пеевски, ДПС-БСП сезират Конституционния съд

Сряда, 19 Юни 2013 10:15 Публикувана в У нас Прочетена 830 пъти

Народното събрание гласува с мнозинство от 128 депутати Делян Пеевски да бъде освободен от поста на председател на ДАНС, чието скандално назначаване в петък предизвика масови протести в цялата страна.

 

ДПС ще сезира Конституционния съд по казуса „Пеевски". Водачът на парламентарната му група Лютви Местан ще пита дали Пеевски може да се върне в Народното събрание като депутат. Тъй като въпросът е спорен, Пеевски и партията му са решили да се допитат до единствената институция, чието становище е меродавно по казуса. Той ще остане извън парламента до произнасянето на Конституционния съд, каза Местан. Той няма да получава и заплата. От парламентарната трибуна лидерът на партията Лютви Местан апелира за прозрачност в по-нататъшните политически действия на двете управряващи партии.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ще подкрепи предложениeто на ДПС и също си посипа главата с пепел. Той заяви, че лично поема вината за решението на ПГ Коалиция за България да гласува кандидатурата на Пеевски.

Според някои юристи с избора за шеф на ДАНС и полагането на клетва Пеевски не губи качеството си на депутат. Те се основават на това, че след като разбра, че е нежелан, той оттегли оставката си пред парламента и такава не е била гласувана. Според други юристи председателят на ДАНС е избран след полагането на клетва и мястото му в Народното събрание не се пази.

Тази сутрин от публикация на вестник в. "Сега" стана ясно, че три дни преди избора си Пеевски е получил достъп до най-секретна информация при това за рекордно кратък срок. Това е потвърдено от шефа на Държавната агенция по сигурността на информацията Борис Димитров.

Последно променена в Сряда, 19 Юни 2013 14:20
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате