Зелените: Незабавно извадете всички държавни пари от КТБ

Сряда, 19 Юни 2013 13:58 Публикувана в У нас Прочетена 961 пъти

Партия "Зелените" даде срок на кабинета "Орешарски" до края на седмицата да извади всички пари на държавни предприятия и ведомства от Корпоративна търговска банка, преди да подаде оставка. Те искат също да се извадят на светло на лихвите, които са получавали държавните дружества в КТБ, и да бъдат отстранени всички директори на държавни дружества, правили депозити в КТБ.


Зелените се обосновават с препоръката на италианските антимафиоти: „Ако искате да победите мафията, първо я направете бедна. Богатството ѝ е нещо, с което тя купува вашите полицаи, следователи, съдии, политици... Колкото по-богата е, толкова по-трудно ще е да я победите."

 

"Призоваваме протестиращите в София тази вечер да почетат паметта на италианския борец срещу мафията Джовани Фалконе пред паметника Джузепе Гарибалди, намиращ на едноименния площад. По ирония на съдбата там се намира и централата на Корпоративна търговска банка, където през последните години е съсредоточена реалната власт в държавата, пишат от партията. Тяхната оценка е, че правителството на Пламен Орешарски се провали в опита си да се представи за независимо от олигархични интереси. Избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, както и назначенията на редица компрометирани министри, заместник министри и областни управители, са ясно доказателство, че кабинетът продължава политиката на ГЕРБ на тясно обвързване на властта с клиентелисткия бизнес. Затова "Зелените" настояват за оставката на правителството и за нови парламентарни избори при нови правила гарантиращи равнопоставеност на участниците.

Последно променена в Сряда, 19 Юни 2013 14:03
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате