Провал на КСНС. Чакат се още по-големи протести

Четвъртък, 20 Юни 2013 16:43 Публикувана в У нас Прочетена 975 пъти

Още по-големи протести се очакват тази вечер след провала на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Напрежението се нагнети от Волен Сидеров, който поиска оставката на Росен Плевнелиев, и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че управляващите готвели неговото убийство. По този повод инициаторите на протестите категорично се разграничиха от ГЕРБ и обвиниха партията в манипулация.

"Страната е в задълбочаваща се криза", заяви след заседанието Росен Плевнелиев. Той зае страната на протестиращите и посочи, че "има нещо дълбоко сбъркано в действията на политическите сили". Както стана ясно, единственото, за което са се разбрали присъстващите на КСНС представители на БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ с президента, е да има следващ съвет.

 

Да приключи без решение, е прецедент за съвета, откакто е основан. Трите управляващи партии обвиниха за това ГЕРБ, които се интересуват единствено от предизвикване на предсрочни избори. БСП и "Атака" нямат интерес, тъй като доверието към тях главоломно се срива.

 

Протестите не са заради една или друга кандидатура, каза Росен Плевнелиев след заседанието и посочи, че на улицата са хората, които си плащат сметките и сега искат сметка от политиците. "Има много млади хора, които трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарвал", каза той. Плевнелиев коментира, че подготвяните промени в Закона за ДАНС, които направиха възможно за председател на агенцията да бъде избран Делян Пеевски, са били планирано мероприятие и призова да не се бърза с избора на следващ председател. Президентът отхвърли обвиненията на БСП, ДПС и "Атака", че надхвърля правата си.

 

Недоволни от публичното му несъгласие с кандидатурата на Пеевски и подкрепата му за антиправителствените протести, трите партии го нападнаха, като отново поискаха проверка на негови банкови сметки в офшорни зони. "Дори да воюват с мен, аз не воювам, това е безсмислено", обяви Плевнелиев като за пореден път отрече да притежава лични сметки в Кипър.

 

Темата за националната сигурност, заради която всъщност беше насрочено заседанието на КСНС в петък след инфарктния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е отпаднала от дневния ред и е оставана за следващо заседание. На съвета не са били поканени ръководителите на НСО, на НРС, главният прокурор, председателят на ВКС, които имат отношение към темата, което било допълнителен мотив за отлагане на точката.

Последно променена в Четвъртък, 20 Юни 2013 17:18
Влезте, за да коментирате