Пак назначиха ченгета по върховете на държавата

Тази вечер протестите ще бъдат срещу назначението на Росен Малинов за областен управител
Петък, 21 Юни 2013 16:49 Публикувана в У нас Прочетена 1007 пъти

Министър-председателят Пламен Орешарски назначи сътрудник на Шесто управление за областен управител на София – град. Това е депутатът от БСП в 42-то Народно събрание Росен Малинов.

Той е един от четиримата сътрудници на комунистическия репресивен апарат, който БСП вкара в новия парламент. През април тази година комисията обяви официално неговата принадлежност в качеството му на кандидат за народен представител, издигнат в 24-иМИР-София, съобщи desebg.com  .Росен Малинов

Малинов (роден през 1955г.) е вербуван като съдържател на явочна квартира „Люляк" от Шесто управление на ДС за борба с срещу идеологическата диверсия през 1988 г. Той е сътрудничил на отдел 03 на Шесто, който е натоварен с борба срещу „подривна дейност на противника по направление на религията, ционизма, белоемигранти, арменски национализъм и свързаните с тях задгранични центрове". Досието му е унищожено през май 1990 г., както повечето материали за явочните и конспиративни квартири.

От 1999 г. до май 2013 г. Росен Малинов е общински съветник в Столичния общински съвет от групата на левицата. Роден е през 1955 г. в София. Завършил е педагогика и история в СУ „Св. Климент Охридски". С това назначение премиерът Пламен Орешарски продължава порочната практика през последните години ръководствата на областните управи да бъдат окупирани от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

При управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ (2005-2009) общо 11 агенти са били назначени от тогавашния премиер Сергей Станишев на постове областен управител и зам.-областен управител. При управлението на ГЕРБ (2009-2013) премиерът Бойко Борисов е назначил 7 сътрудници на ДС за областни управители, по голямата част от които са щатни сътрудници, офицери от Държавна сигурност. Такива бяха областните управители на Враца, Перник, Варна (двама), Бургас, Сливен и Русе.

Преди минути организаторите на Фейсбук страницата ДАНСwithme заявиха, че тази вечер протестите ще бъдат срещу това назначение.

 

Само преди ден министърът на външните работи Кристиян Вигенин назначи за постоянен секретар Георги Димитров.Това е най-висшата длъжност след тази на министър в системата на МВнР, но от която не може да го освободи никой министър, дори да падне правителството.

georgi dimitrov-389x218

Димитров е бил агент и секретен сътрудник на Първо и Второ главно управление на Държавна сигурност според разсекретените от комисията по досиетата документи. Неговите псевдоними са били Антон и Боил. Вербуван е от лейтенант Станимир Сърбиновски през 1985 г. и е снет от отчет през 1991 г.

Димитров бе секретар по външната политика на президента Георги Първанов от 2002 г. до 2005 г. След което стана посланик на България в Сърбия. През декември 2010 г. е върнат по административен път в София, а след като президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност, бе отзован като посланик от Сърбия. Постоянен секретар е най-висшата длъжност в МВнР извън политическия кабинет.

Предстои комисията по досиетата да извърши официална проверка не само на новите областни управители и техните заместници, но и на кабинета Орешарски – министри и зам.-министри.

Последно променена в Петък, 21 Юни 2013 17:36
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате