ДСБ пое курс към десен блок

Костов: Мафията е на власт

Радан Кънев е новият председател на ДСБ
Неделя, 23 Юни 2013 11:34 Публикувана в У нас Прочетена 951 пъти

Мафията е на власт, заяви на национално събрание на ДСБ лидерът на партията Иван Костов, който окончателно е решил да се оттегли от политиката.

Костов е убеден, че ГЕРБ и БСП са се разбрали да си разменят ролите. "Всички днешните ръководства на управляващите и опозиционната партии не само са свързани, те са част от мафията, сред тях са олигарсите. Тяхното политическо поведение отговаря на природата им. То е съвсем просто: „Ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш, после аз крада и рекетирам – ти викаш". За мен тези всичките са наши врагове, заяви Костов. Те не са политически опоненти в демократична страна. Затова цялата съпротивителна енергия на ДСБ трябва да бъде насочена срещу тях и да не се разсейва по цели извън тези партийни ръководства. Наш противник не са техните партийни кариеристи, не са рекетираните банкери и предприемачи. Наш противник не са дори монополистите, а политиците, които им позволяват да злоупотребяват с господстващото си положение. Тези, които позволиха злоупотребите на монополистите и съдействаха страната ни да бъде мафиотизирана, си имат имена. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов. По отношение на зловещата роля, която играят в грозния политически театър, няма никакво значение дали са аристократи или доносници, комунистическа номенклатура или мутри, турци или българи".

 

Той заяви, че сините винаги са мислили за управлението, а в същото време други са мислили само за пари. Мечтаното членство в НАТО и ЕС не е успяло да пребори мафията. Приведе за пример думите на Барозу "България да се разбере". "Те са се разбрали", констатира Костов. Той заяви, че Западът няма код, с който да проникне в процесите у нас. Неговата грешка е, че ни приема като страни от третия свят. Костов напомни думите на американския президент Рузвелт. Когато му съобщили, че диктаторът Сомоса е негодник, той отвърнал: "Негодник, ама наш".

 

Костов припомни, че скандиранията на сегашните протести са лозунгите на сините отпреди 10 години. Но веднага добави, че партията не е съумяла да направи така, че избирателите да ги припознаят като свои представители. Обявявайки оставката си, решение за което взел в обществен ив личен план, той предложи за свой заместник начело на ДСБ Радан Кънев. Костов препоръча на съпартийците си да сформират нов десен блок.

 

 "Всяко очакване и натоварване на улицата да решава конкретни политически и управленски проблеми ще завърши с провал за протестиращите и победа на мафията", предупреди Костов.

 

Радан Кънев беше избран за председател. Кандидатурата му, предложена от досегашния лидер и основател на партията Иван Костов, който подаде оставка след изборната загуба, оставила ДСБ извън парламента, бе подкрепена от 477 делегати срещу 12 бяха "против" и шестима въздържали се. Кънев предложи за свои заместници Атанас Атанасов, Петър Москов и Светослав Малинов, които също бяха избрани с голямо мнозинство. Петър Москов и Иван Костов бяха номинирани от делегатите за председателския пост, но си направиха отвод.

 

Кънев се обяви за общ реформаторски десен блок, за който говори в доклада си и Иван Костов. ДСБ ще отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за евентуални преговори.

Последно променена в Понеделник, 24 Юни 2013 06:34
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате