ДСБ тръгва за десен реформаторски блок

Понеделник, 24 Юни 2013 15:31 Публикувана в У нас Прочетена 1183 пъти

ДСБ започва преговори за десeн реформаторски блок, подкрепен вчера от делегатите на Националното събрание на партията, но без СДС, заяви новоизбраният лидер Радан Кънев на пресконференция днес след заседание на ръководството. Освен бившите им партньори от "Синята коалиция" извън преговорите остава и ГЕРБ въпреки предложението на Бойко Борисов от миналата седмица. ДСБ ще потърси "Зелените", "Синьо единство", "Движение България на гражданите", НДСВ и "Свобода и достойнство", както и гражданското сдружение "Демократично действие", което се оглавява от политика от СДС Стефан Иванов.

Ще бъдат потърсени изявени личности, необвързани с партии, които са много активни в протестите, хора, които предложиха на обществото Харта'2013, което според Кънев е близо до позицията на ДСБ. Партията поддържа постоянен контакт и с Български демократически форум (БДФ), с които се явиха заедно на предсрочните парламентарни избори.

"Не беше случайно, че не споменах СДС. От миналата година техният политически път е пряко свързан с ГЕРБ. Те имат национална конференция през юли. Ние със симпатия и уважение ще изчакаме резултатите от тези консултации", заяви Радан Кънев.

Според Радан Кънев хората на улицата, които протестират, очакват единно решение. "Нямаме претенции протестиращите да припознават ДСБ, но ние се припознаваме с протестиращите", уточни той. От партията потвърдиха искането си за оставка на кабинета "Орешарски". "Няма верен ход напред с това правителство", каза още Кънев. В ДСБ не приемат бавене на оставката на кабинета. По думите му Изборният кодекс може да бъде променен от парламента във времето, в което президентът връчва мандати на всяка партия в Народното събрание.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:12
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате