Прокуратурата пак поиска имунитета на Цветанов – осуетил разследване срещу антимафиот

Понеделник, 24 Юни 2013 16:18 Публикувана в У нас Прочетена 892 пъти

Главният прокурор е внесъл в парламента за втори път искане за снемане на депутатския имунитет от Цветанов, за да може да му бъде възбудено ново наказателно преследване.

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. Прокуратурата има неопровержими доказателства, че Цветанов е възпрепятствал събирането на доказателства по случая "Орлин Тодоров", бивш директор на антимафиотите във Велико Търново. То вече е обвиняем по дело за изнасяне на държавна тайна. Цветанов категорично е отказал да разреши прилагането на СРС при разследването срещу него, въпреки всички основания за това. Постъпило е искане на наблюдаващ прокурор и разрешения на шефа на Окръжния съд. Вътрешният министър е бил длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Така не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление. Доказателствата не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. Прокуратурата декларира, че има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли, ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Преди време бившият министър на вътрешните работи се отказа от депутатския си имунитет, но по делото за незаконното подслушване. За останалите евентуални дела срещу него, той продължава да се ползва от него.

В четвъртък миналата седмица стана ясно, че от държавното обвинение изчакват резултатите от пълната данъчна ревизия на Цветан Цветанов, за да преценят как да действат. Главният прокурор уточни, че на данъчните не е възложена проверка, не е възложено изготвянето на доклад, а пълна данъчна ревизия с всички процесуални последици.

Прокуратурата има готовност да разследва ексвътрешния министър и да му иска имунитета и по т. нар. случай "Горна Оряховица", след като Върховната касационна прокуратура (ВКП) отмени постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство по случая.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:11
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате