Обискираха офисите на "Авиоотряд 28" и военната авиация

Вторник, 25 Юни 2013 15:55 Публикувана в У нас Прочетена 722 пъти
Днес, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на Авиоотряд 28, което се намира на територията на Летище София. 
 
В резултат на претърсването, са иззети множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.
 
Прокуратурата разследва извършените полети в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили. Образувани са две досъдебни производствапо сигнали на министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов. 
 
На 19 юни Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че в периода от 1 май 2009 г. до 1 май 2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК. 
 
Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда. 
 
 
На 20. 06. 2013 г. Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления – за това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили на 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева. Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/. 
 
При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили, са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.
 
В съобщението на прокуратурата не се посочва извършителят на тези действия, но  миналата година се стигна до скандал заради превозването на "Бистришките тигри" с "Авиоотряд 28", любимият отбор на Бойко Борисов, в който той се състезава. Депутатът от "Атака" Венцеслав Лаков пък зададе въпрос на военния министър Ангел Найденов за нерегламентираните полети на бившя министър-председател с военни машини.
 
Последно променена в Вторник, 25 Юни 2013 16:18
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате