"Икономист" за България: Още едни предсрочни избори?

Вторник, 25 Юни 2013 16:20 Публикувана в У нас Прочетена 683 пъти

След десет дни на протести и нови, планирани за следващите седмици, рискът от още едни предсрочни избори се увеличава. Протестиращите ще продължат да се събират на площад "Независимост" всяка вечер.

"Искаме реална, функционираща демократична държава, едно правителство, служещо на народа си, едно обективно правораздаване. Това са всичките ни големи очаквания, които не се случиха през последния четвърт век. И ги искаме сега!"

Това пише в статия на интернет сайта на авторитетното британско списание "Икономист". Под заглавие "Още едни предсрочни избори?" изданието описва подробно как всяка вечер средо 10 000 души се събират на протест в центъра на София. "Те призовават за повече прозрачност, по-малко корупция и край на олигархичното управление."

"Икономист" посочва повода за избухването на протеста и загубата на доверие от страна на президента към новото правителство - серията несръчни назначение и особено това на Делян Пеевски, "32-годишен медиен магнат", за ръководител на ДАНС.

"Член на ДПС, която е по-малкият партньор в предвожданото от социалистите правителство, Пеевски контролира медийна империя от многобройни вестници с висок тираж и новинарски сайтове. Всички те сменят лоялността си според това кой е на власт. Политическата справка на Пеевски е също толкова спорна: след като прекарва две години като зам.-министър в предишното социалистическо правителство, той бе отстранен през 2007 г. и разследван за изнудване и корупция (което не доведе до нищо)", пише изданието.

В статията се казва още: "Едва три седмици, откакто е на власт, новото българско правителство може да сподели съдбата на старото, принудено преди четири месеца да подаде оставка. Но разликата е, че сегашните демонстрации са мирни. Оригинални плакати и танци замениха камъните и тухлите, които гневни демонстранти хвърляха по парламента през февруари.

Но обратният завой на правителството не успя да успокои хората. "Имаме чувство, че никой не управлява кораба. Всъщност, корабът потъва от десетилетия", казва Михаил Въжаров, един от протестиращите, който е маркетинг специалист в нова компания за информационни продукти в здравеопазването.

"Протестираме срещу хората, които би трябвало да са в затвора, а вместо това са назначавани на висок идържавни постове", коментира и Жюстин Томс, мениджър от София.

"Широката подкрепа от обществото и особено от образования елит прави ситуацията изключително трудна за правителството", смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Повечето анализатори са на мнение, че то няма да успее да изкара четиригодишния си мандат.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:07
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате