Йордан Цонев става доцент по богословие

Събота, 29 Юни 2013 07:56 Публикувана в У нас Прочетена 1699 пъти
Ден преди защитата на дисертацията си Цонев бе пазен от полицията на излизане от парламента. Ден преди защитата на дисертацията си Цонев бе пазен от полицията на излизане от парламента.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, известен още с прозвището си Данчо Ментата, става доцент по богословие, след като защити дисертация на тема "Човек и общество в старозаветното Откровение (социоантропологични принципи в сотериологичния им контекст и значение)". Пред зала с близо 20 души депутатът от ДПС представи текст от 355 страници. Написал го за четири години заради търсенето на отговора на въпроса "Защо човеците сме такива... защо сме лоши". "Защото християнската ми съвест се бунтуваше срещу това, което правим, правя и правят всички. Дори и тези, които по един или друг проблем се явяват морални ментори на обществото. Зад техните постъпки винаги съм виждал, това, което съм виждал зад постъпките на тези, които те укоряват. Слагам и себе си в това число. Като говоря оттук нататък, да знаете, че говоря най-вече и за себе си, защото съм участвал в тези събития и съм изпитвал чувството на вина и на дълг", заяви Цонев, след като представи труда си и получи въпроси от публиката. Доц. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ”Св. Кл.Охридски” го попита вижда ли връзка и каква между темата на защитената дисертация и случващото се у нас.

"Една от причините да започна да уча богословие, освен моята силна вяра,освен желанието ми да науча повече за словието Божие, е и моята битност на експерт, политик, икономист и обществен деятел. В тази си битност аз съм се сблъскал през години с много въпроси, на които нямах отговор и го търсих. Защо човеците сме такива? Защо сме лоши? Защо вземаме грешни решения, които ни навреждат един на друг, защо обществото се движи в такива тежки, циклични кризи?" каза Цонев. Прозрението до което депутатът от ДПС е достигнал, след като дълго време си е задавал тези въпроси, е "че всички тези неща се случват заради отклонението от Божията воля на отделния човек и на обществото".

На въпрос от журналисти как изкупува греховете си той заяви, че всяка седмица се причестява.

Богослови, пожелали анонимност, запознати с реферата на дисертацията на Цонев, коментираха, че трудът не допринася с ново знание и засегнатите в него проблеми са по-скоро известни на всеки, който се занимавал със сходна тема, пише Дневник.

Друг депутат, който се е обърнал към словото Божие, е Волен Сидеров, който има диплома по богословие от Шуменския университет.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:30
Влезте, за да коментирате