Съдът в Страсбург подхваща протеже на Цветанов

Неделя, 30 Юни 2013 08:30 Публикувана в У нас Прочетена 840 пъти
Владимира Янева Владимира Янева

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е допуснал за разглеждане, и то приоритетно, жалбата на съдия Величка Цанова срещу избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, извършен от ВСС на 30 май 2011 г.

Величка Величка Цанова, съдия от СГС, с безупречна професионална и морална биография, беше основният конкурент за ръководния пост. Висшият съдебен съвет избра Янева, без да посочи мотиви. Изборът предизвика напрежение в съдебната система и беше определен като скандал, не само заради публично потвърденото приятелство на Янева с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, но и неопроверганите твърдения, че тя е неговият фаворит за поста.

Броженията сред съдиите бяха породени и от различията в професионалните биографии на кандидатите. Съдия Цанова нямаше отменени съдебни актове, имаше по-голям съдийски стаж и административен опит - изпълняваше длъжността председател на СГС след издигането на Георги Колев за шеф на Върховния административен съд. Над Владимира Янева освен далеч по-малкия стаж и липсата на административен опит тегнеха и съмнения за конфликт на интереси - инспекторатът беше установил, че тя е държала без движение едно от делата срещу длъжностни лица от общинската фирма "Софийски имоти", с чиито шефове баща й е сключвал имотна сделка, а Янева е била пълномощник по сделката.

Липсата на каквито и да е аргументи извън субективните мнения на членовете на ВСС за избора стана причина съдиите Капка Костова и Галина Захарова да подадат оставки от ВСС. Случаят беше определен като скандал и заради това, че се избира без мотиви ръководител на най-важното съдилище в страната - СГС, който разглежда делата срещу лицата от висшите етажи на властта, както и тези с огромен материален интерес.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:18
Влезте, за да коментирате