Гергана Червенкова може да избегне екстрадиция

Понеделник, 01 Юли 2013 08:12 Публикувана в У нас Прочетена 928 пъти

Застрашената от екстрадиране в САЩ българка Гергана Червенкова има шанс да бъде освободена заради нови показания, които напълно я оневиняват. Те са на Кристиян Сверисон, собственик на сайта http://www.euromedonline.com, заради чиято дейност прокуратурата в САЩ иска Червенкова да бъде изправена пред американски съд, съобщи в. „Сега".

Сверисон, бивш управител и "Балканфарма", е свидетелствал пред съда на 10 юни - 11 дни преди Софийският апелативен съд да отложи решението за екстрадиция на Червенкова. "Правя настоящата клетвена декларация, тъй като считам, че е налице несправедливост и искам да посоча някои факти, които се отнасят до връзката на Гергана с "Юромедонлайн", с надежда, че справедливостта ще възтържествува и САЩ ще спрат екстрадицията и съдебното преследване на една невинна жена и майка на две малки деца", заявява Сверисон. Той категорично отрича твърденията, че българката е управлявала разследвания сайт.

"Гергана никога не е притежавала, ръководила, управлявала или контролирала уебсайта на Еuromedonline. Доколкото ми е известно, Гергана никога не е нареждала дадено лекарство да бъде изпращано или предписвано на лице в САЩ или където и да е другаде", заявява собственикът на компанията пред съда на южния район на Ню Йорк.

От регистъра http://www.whois.com става ясно, че сайтът http://www.euromedonline.com е собственост на английската фирма Еuromedonline. Регистриран е през 2006 г., а като лице за контакти и администратор е посочен Сверисон. Исландецът е управител и на регистрираното през същата година в България търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", което е обслужваща компанията на Еuromedonline. Именно в българската компания е работила като финансов мениджър Гергана Червенкова. Въпреки това в обвинителният акт се посочва, че тя е управлявала и е собственик на разследвания сайт.

Засега не се знае дали българският съд ще вземе предвид новите показания по случая. До 19 юли САС очаква допълнителни документи от САЩ, за да се произнесе по екстрадирането.

 

Срещу Гергана са повдигнати шест обвинения - за извършването на няколко престъпления, свързани с разпространение на наркотици и лекарства по интернет. Заради тях е заплашена от 68 г. затвор. От 8 май жената е в ареста в очакване на решението на българския съд.

Петиция (http://www.peticiq.com/save_gery) в подкрепа на Гергана вече върви в интернет. Тя е подписана от близо 7000 души и адресирана до президента, премиера, главния прокурор и всички държавни институции у нас. В нея се изброяват всички спорни доказателства по случая и се настоява да се спазва Хартата на основните права на Европейския съюз, както и да се преразгледа договорът за екстрадиция със САЩ.

В интервю за svobodennarod.com съпругът й Димо Червенков заяви, че Цветан Цветанов е искал да угоди на американските власти, като е обявил Гергана за глава на организирана престъпна група: http://svobodennarod.com/head-on/776-dimo-chervenkov-tzvetanov-ugodnicheski-obyavi-saprugata-mi-za-glava-na-prestapna-grupa.html

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:04
Влезте, за да коментирате