Георги Близнашки: Главният прокурор да не мълчи за Сидеров

Понеделник, 01 Юли 2013 13:01 Публикувана в У нас Прочетена 768 пъти

Поведението на някои депутати в 42-рото Народно събрание е заплаха за конституционния и демократичен правов ред в България и главният прокурор Сотир Цацаров не може повече да мълчи, коментира случая "Сидеров" по bTV конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки.

Миналата седмица с аргумента, че полицията не си върши работата, Сидеров заплаши партията му да организира граждански арести. „Партиите по закон нямат право да създават полувоенни организации. Въз основа на това „Атака" може да бъде поставена извън закона," коментира Близнашки. Той подчерта, че може депутатите да не се проверяват за оръжие, но има традиция въоръжени да не влизат в парламента. 


„Имунитетът не е непробиваема броня, която да позволява на депутатите да правят каквото си искат, посочи още проф. Георги Близнашки. Той е защита, която позволява на народните представители да са действително независими. „Имунитетът им обаче е свързан с действията им в парламента, но не и извън него. Депутатите са граждани като всички останали и имунитетът им е в съвсем друга посока. Въпросът е защо има търпимост към такова поведение. Не трябва да се преувеличава и частната неприкосновеност на депутата".


Конституционалистът коментира и обръщението на парламентарния председател Михаил Миков към гражданите със забележката, че подобни действия са прерогатив на държавния глава, а не на председателя на Народното събрание.
„Това са рецидиви от отдавна отминали времена, наследници сме на една авторитарна политическа култура, не можахме да наложим ценността на демокрацията," каза той. Забележката към трите национални телевизии и отразяването на протестите Георги Близнашки определи като „рефлекс да се размаха пръст към неудобните медии".

Последно променена в Понеделник, 01 Юли 2013 13:37
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате