ДСБ: Кабинетът "Орешарски" ще окраде бюджета заради енергийната мафия

Вторник, 02 Юли 2013 13:18 Публикувана в У нас Прочетена 949 пъти

ДСБ обвини правителството на Пламен Орешарски, че се опитва да извърши кражба от бюджета заради енергийната мафия. Единственият изход за страната е оставка на кабинета и нови избори. Ако БСП продължава с упорството си, ще плати огромна политическа цена, предупреди лидерът на ДСБ Радан Кънев. Като „нагъл опит да се съхрани статуквото" определи Радан Кънев приетите на първо четене на правна комисия промени в Закона за политическите партии, с които се премахват субсидиите за извънпарламентарните партии.

Министрите на Орешарски показват, че са добри учениците на Бойко Борисов, който прехвърляше вината за всичко на тройната коалиция. Показателно за това е поведението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който каза, че НЕК има огромни дългове, но не каза защо, коментира Иван Иванов от ръководството на ДСБ.

Според него задлъжнялостта на НЕК от 1,9 млрд. лв. се дължи на проекта АЕЦ „Белене", който глътна 1,8 млрд. лева, и на хидровъзела „Цанков камък", където бяха похарчени над 500 милиона евро, а от тях 1,5 млн. лева бяха платени като хонорар за консултантски услуги на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

ДСБ настоява правителството да изпълни препоръката на ЕС и Световната банка и да закрие БЕХ като неефективна структура, която генерира корупция и непрозрачност, заяви още Иван Иванов. Освен това тъмносините искат правителството публично да потвърди окончателното спиране на проекта АЕЦ „Белене" в съответствие с решение на предишното Народно събрание след проведения референдум.

ДСБ призовава още министерството на енергетиката да изпълни до края на юли изискванията за либерализация на пазара.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:55
Влезте, за да коментирате