Избират член на СЕМ, както Пеевски за шеф на ДАНС

Вторник, 02 Юли 2013 17:06 Публикувана в У нас Прочетена 1545 пъти

Парламентът действа извънредно с предстоящия избор на нов член на Съвета за електронни медии (СЕМ), коментира пред Дарик експертът по медийно право проф. Нели Огнянова по повод откритата миналата седмица процедура за избирането на нов член на медийния регулатор от квотата на Народното събрание. Парламентът трябва да избере свой представител в СЕМ на мястото на София Владимирова, чийто мандат изтече през юли миналата година, но ГЕРБ не избра друг на нейното място.

Нели Огнянова заяви, че не е важно кой ще бъде предложен персонално, а е важен принципът, по който ще бъде направен този избор, и то малко преди гласуването на нов генерален директор на държавната телевизия. В медиите вече се споменава името на бившия депутат от левицата Иво Атанасов като вероятна кандидатура за член на СЕМ.

"Няма как да не направим една логическа връзка между парламент без опозиция, след това извънреден Държавен вестник (с промените в Закона за ДАНС заради светкавичния избор на Делян Пеевски - бел. ред.), после избор на посочен от този парламент член на СЕМ, определяне на генерален директор на БНТ и накрая шансове за евентуални опити за натиск върху БНТ", каза проф. Огнянова.

"В този смисъл аз смятам, че парламентът действа извънредно. Питам се дали той не действа извънредно, защото си дава сметка, че това, което прави, е извънредно. Предпочитам да говоря за принципа, а не за конкретната фигура, най-малко защото докато завърши процедурата, всичко може да се случи. Може да бъде Иво Атанасов, може да бъде някой друг, но просто искам да обърнем внимание върху принципа", каза тя.

"В медийната комисия в момента участват 12 души. Те са от БСП, ДПС и проф. Станилов от "Атака", доколкото знам. Тези хора в мнозинството си са вдигнали ръка, за да изберат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Моят въпрос е: може ли хора, които избират Делян Пеевски за шеф на ДАНС, да имат общественото доверие и да изберат член на регулатор, който се занимава със свободата на словото? Смятам, че въпросът ми е риторичен", заключи проф. Нели Огнянова.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:53
Влезте, за да коментирате