БНТ и БНР предават заседанието на НС, за да не се чува гласът на протеста

Сряда, 03 Юли 2013 10:20 Публикувана в У нас Прочетена 1133 пъти

Поредната акция "На кафе пред Парламента" започна още преди 8 часа тази сутрин. Протестиращи граждани започнаха да се събират по-рано, за да изразят недоволството си на живо пред депутатите, които идваха на работа.

Днес акцията се очаква да е по-мащабна и "пиенето на кафе" ще е по-скоро целодневна блокада на парламента. Има призив протестиращите да носят бели престилки, така че символично да лекуват политиката от заразата на мафията. Около НС има засилено полицейско присъствие, а сградата на Парламента е оградена с метални заграждения.

 

Към 10 без 15 е бил задържан продуцентът Найо Тицин, който е бил дегизиран с маска на Волен Сидеров и облечен в усмирителна риза. Тицин е преминал загражденията, а полицаите са го задържали за половин час, за да установят самоличността му. После са го освободили.

 

Малко след 9 ч в пленарната зала се бяха регистрирали 122 депутати и заседанието на НС започна. То се предава пряко по БНТ и БНР по предложение на "Атака". Националните медии не могат да откажат подобно пряко излъчване и не могат да го прекъсват с преки включвания от протестите пред сградата на НС. Първата тема, която депутатите обсъдиха, беше свързана със злоупотребите с Авиоотряд 28 на бившия премиер Бойко Борисов.

 

От северната страна загражденията достигат до храм-паметника "Ал. Невски", така че реално изключват контактите между протестиращи и народни избраници, които използват именно задния вход на НС.

 

Сградата на Народното събрание беше замеряна с домати и тоалетна хартия. Доматите са паднали пред сградата и не са я улучили. Протестиращи са навили тоалетна хартия по металните ограждения, на тях има и плакат с надпис "Моля, не хвърляйте храна на животните". Протестиращите скандират "Оставка!" и освиркват.

 

Довечера протестиращите смятат да се влеят в традиционното протестно шествие. Както обикновено, демонстрантите се събират в 18,30 ч пред Министерския съвет, а около час по-късно се отправят към Народното събрание, Орлов мост и НДК. Очаква се протестите да продължат до полунощ.

 

Последните два дни протестите са особено многолюдни и според участници на тях се събират между 10 и 20 хил. души, а вчера - дори и повече.

Последно променена в Сряда, 03 Юли 2013 10:46
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате