Европарламентът настоя управляващите да се разграничат от "Атака"

Сряда, 03 Юли 2013 10:52 Публикувана в У нас Прочетена 979 пъти

Европейският парламент (ЕП) енергично поиска от БСП да се разграничи от "Атака", а като извънредна точка в дневния си ред включи дебат за положението в България. Разискванията започнаха веднага след дискусията за нарушаването на основните човешки права в Унгария, съобщи в. "Сега".

Двата дебата в Страсбург се преплетоха - социалистите, либералите и зелените нападнаха дясното правителство на унгарския премиер Виктор Орбан, а десницата от Европейската народна партия (ЕНП) им отвърна, че прилагат двойни стандарти, защото си затварят очите за сходни нарушения на върховенството на закона и свободата на медиите в България, където на власт е левицата.

 

"Политическите събития в България предизвикват дълбоките притеснения на Европейската комисия и което е по-важно - на българските граждани", обяви Европейската комисия в позиция за събитията у нас от идването на власт на кабинета "Орешарски".

 

"Протестните демонстрации в България са ярка илюстрация на необходимостта от реформи и разкриват опасенията на гражданите относно силата на закона. ЕК приветства спешното оттегляне на спорната кандидатура (на Делян Пеевски), но подчертава, че в бъдеще е необходим коренно различен подход към назначенията на ключови постове - отворен, прозрачен и с оглед на качествата на кандидатите", отбеляза зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за ресора правосъдие и вътрешни работи.

 

Маркус Вебер (ЕНП) настоя в България да се проведат извънредни избори, тъй като, приемайки подкрепата на "Атака", БСП е сключила "сделка с дявола". От името на социалистите му отговориха Евегений Кирилов и Илияна Йотова. "Г-н Вебер, правите ли разлика между регистрация в пленарна зала и гласуване "за". "Атака" нито веднъж не е гласувала досега с БСП. Докато вашите партньори от ГЕРБ отказват да влязат в парламента и да работят като опозиция. Вие не забелязвахте по време на управлението на ГЕРБ как "Атака" гласува за правителството на ГЕРБ и за техните закони!", каза той. Илияна Йотова попита Вебер с какво право се меси в ситуацията в България. "Аз съветвам ли ви да има предсрочни избори в Германия? При положение че не всички мерки на правителството на Меркел се одобряват единодушно?"

 

Лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит отправи критики и в двете посоки, като каза, че неговото разбиране за демокрация се различава от разбирането на българското правителство и затова в дебата за България е на страната на десните, но в критиките срещу Унгария е на страната на левите.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев декларира, че подкрепяното от него правителство на Пламен Орешарски няма нищо общо с "Атака" и също нападна остро ЕНП, че прилага двойни стандарти и не е била толкова възмутена, когато Волен Сидеров крепеше кабинета на Бойко Борисов.

 

Във включване от Европарламента тази сутрин Йотова заяви, че от заседанието снощи няма никакъв резултат.

Последно променена в Сряда, 03 Юли 2013 11:07
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате