Правозащитник: Полицията нарушава правата на протестиращите

Органите на реда изолираха протестиращите от журналистите пред парламента
Четвъртък, 04 Юли 2013 09:00 Публикувана в У нас Прочетена 1208 пъти

След инцидента с арестувания „Волен Сидеров", когото пресъздаде вчера продуцентът Найо Тицин и бе задържан за проверка от органите на реда, днес полицията е разширила периметъра на загражденията около Народното събрание. Те вече достигат до храм-паметника „Александър Невски", показа БНТ. Полицейското присъствие в района е изключително засилено. Достъп до зоната за сигурност имат само журналистите, акредитирани в Народното събрание.

 

Адвкатът на програма „Достъп до информация" Александър Кашъмов коментира, че с този акт вероятно полицията да е нарушила Закона за митингите и събранията. Той обясни, че процедурата за такава стъпка е дълга и сложна. Властите първо трябва да депозират пред кмета на общината искане за това, а от своя страна, кметът е длъжен да информира протестиращите. Кашъмов изтъкна, че правото на протест е също толкова важно, колкото и на свободата на словото. То е едно от малкото права, които дават възможност на гражданите да изразяват несъгласие с управлението. Правозащитникът съобщи, че подобно затваряне на протестиращите, наричано на английското „кетлинг" (затваряне в чайник), е отречено от рапортьора на ООН за човешките права.

 

Над 100 протестиращи се събраха след 08.00 часа „На кафе" пред парламента с искания за оставка на правителството. Протестиращи спряха автобус с туристи, а двама души легнаха на пътя. До инциденти не се стигна и шофьорът все пак успя да премине.

Последно променена в Четвъртък, 04 Юли 2013 14:57
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате