Председателят на БСП Михаил Миков представи и обсъди с неправителствени организации законопроекта на БСП лява България за намаляване на данъчната ставка за бебешки стоки на 5%.

 

Той конкретизира, че става въпрос за храни за кърмачета, памперси, детски столчета за автомобил, приспособления за хора с увреждания и др."От 2006 г. до 2014 г. по статистически данни разходите за отглеждане на дете от 1 до 3 години са се увеличи от 200 на 267 лв.", аргументира предложението на левицата Миков. Пред медиите той определи мярката като малка стъпка и знак, с оглед тежката демографска криза в страната – 40 000 деца по-малко се раждат. "Това е сигнал, че постоянно трябва да се търсят мерки в тази посока, за да се облекчи отглеждането на дете", категоричен бе лидерът на БСП.

Рисковете за България, свързани със случващото се в Гърция, са няколко. Те не са свързани с финансовата система, а с търговията и с работещите в южната ни съседка близо 200 000 българи. Това заяви във Варна Ивайло Калфин, вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика. По думите му ситуацията в Гърция се следи много внимателно и няма индикации българите там да са готови да се върнат в родината си.


Голяма част от работещите в Гърция българи са заети в сферата на туризма. В същото време у нас има недостиг на хора с добра квалификация в сектора, отбеляза Калфин. Обсъждат се различни варианти за заетите в сферата на домашните услуги, включително и възможности за признаване на неформално образование. Това би могло да ускори процесите в страната ни така, че да се появят специалности в области, в които също има дефицит на българския пазар. 

Задържан е истинският извършител на опита за убийство на 27-годишната бургазлийка, съобщават от полицията в морския град.
Припомняме, вчера сутринта жената бе наръгана с нож в парк „Славейков". По-късно бе съобщено, че за престъплението е бил задържан 33-годишният й бивш съпруг.


Органите на реда уточняват, че разпространяването на тази информация се е наложила, тъй като е отчетена възможността истинският извършител да направи ново тежко престъпление. Бившият съпруг съдействал на униформените и след проведени разговори е бил освободен.

Най-големият пътен възел в Северна България, Шумен - Белокопитово на магистрала Хемус, няма да може да бъде завършен на 15 юли, какъвто бе първоначалният ангажимент, поет от изпълнителя.


Това е установил строителният министър Лиляна Павлова по време на инспекция на обекта.


Регионалният ни министър е изискал от строителя да бъде въведена пълна мобилизация и да бъде внесен нов преработен график за оставащите строително-ремонтните дейности в Агенция „Пътна инфраструктура".

Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания под мотото „По-близко до избирателите”. В периода от 6 до 24 юли 2015 г. членовете на комисията ще посетят всички 28 областни центрове в страната.

 
Те ще запознаят представителите на администрацията, ангажирана с организационно-техническата подготовка на изборите, с важни моменти в подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. 


Освен това членовете на комисията ще отговорят на въпроси на граждани, свързани с упражняване правото на глас, изискването за уседналост, гласуването с преференции и др.

 Министерството на вътрешните работи ще бори битовата престъпност с камери, но няма капацитета само да изгражда видеонаблюдение.


Това заяви силовият министър Румяна Бъчварова по време на изслушване в Народното събрание.


Тя коментира още и предприетите мерки за борба с престъпността и овладяване на напрежението в местата с концентрирано ромско население. По думите й анализът, който е изготвен в МВР около събитията в Гърмен, сочи, че 8 български града са критични точки с потенциал за бъдещи етнически конфликти.

Национално представителните работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), които координираха протеста в подкрепа на реформи в енергетиката, състоял се на 26 юни 2015 г., изразяват своята благодарност към всички мениджъри, работници и служители от протестиралите повече от 1250 предприятия в 76 населени пункта от страната. Тези над 170 000 души показаха забележително гражданско чувство и са пример за обществена солидарност по съдбоносен за българската икономика въпрос.

Още един път подчертаваме, че протестът на 26 юни 2015 г. беше първо „ЗА“ реформи в енергетиката и след това „ПРОТИВ“ узаконения грабеж, разхищенията, злоупотребите, кражбите и лошото управление в отрасъл „Енергетика“. Той по никакъв начин не може да се интерпретира като насочен срещу правителството или управляващото парламентарно мнозинство. 

Хирургът в разградската болница д-р Бранимир Мичев получи условна присъда за изтегляне на 600 лв. от две чужди банкови карти.
Съдът прие многобройни смекчаващи обстоятелства и слезе под минимума за такова престъпление - санкцията е от 2 до 8 години, а д-р Мичев получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години.


Също условна присъда получи и другата обвиняема в процеса - 21-годишната Емел Юмерова от Цар Калоян. Нейното наказание е за теглене на 400 лв. от банкова карта, а присъдата - 5 месеца затвор, със срок на отлагане 3 години. Съдът наложи и глоби на двамата - 600 лв. за д-р Мичев и 400 лв. за Юмерова.

Страница 1 от 13