Подслушвали Юнкер със собствения му ръчен часовник

Четвъртък, 11 Юли 2013 17:40 Публикувана в Европа Прочетена 1012 пъти

Най-дълго управлявалият лидер в Европа - премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, подаде оставка заради шпионски скандал. Той избухна след като местен вестник публикува запис на таен разговор между Юнкер и шефът на тайните служби Марко Мил.

В него Мил разкрива, че екипът му тайно е записвал разговори на Великия херцог на Люксембург, тъй като суверенът бил заподозрян за връзки британските тайни служби МИ6. Освен това се разбра, че самият Юнкер е бил подслушван от тайните служби, които вградили в ръчния му  часовник специално подслушвателно устройство.

Непосредствено след скандала, комисията за парламентарно разследване разкри още нарушения, включително 13 хиляди секретни досиета на физически лица и компании, както и незаконни записи на известни бизнесмени. Комисията изработи 140 страничен доклад, в който се казва, че в периода между 2003 и 2009 година, тайните служби, контролирани от министър-председателя, са допуснали серия от сериозни нарушения.

Те включват злоупотреби с пълномощията от страна на люксембургското разузнаване, незаконно подслушване на разговори на политици и изпълнение на "частни поръчки" при събиране на информация. Докладът бе приет от всички партии в анкетната комисия освен тази на Юнкер - Християнсоциалната народна партия.

В резултат на това премиерът на Люксембург заяви, че подава оставка. “Нямам друг избор, освен да подам оставката на правителството. Разузнавателните служби не са най-големият ми приоритет и се надявам новият премиер да не ги превърне в такъв", заяви Юнкер в речта си.

“Когато човек се мисли за непогрешим, за него е трудно да признае, че е допуснал грешка, но премиерът трябва да поеме отговорност не защото е бил нечестен или некомпетентен, а защото е направил грешен избор”, каза лидерът на социалистите Алекс Бодри пред парламента. Неговата партия, която е коалиционен партньор в кабинета на Юнкер, призова за разпускането на парламента и за предсрочни избори в страната.

Последно променена в Петък, 12 Юли 2013 13:14
Влезте, за да коментирате