И Осло пропищя от циганите

Петък, 12 Юли 2013 16:12 Публикувана в Европа Прочетена 1080 пъти

Малко след като французите се събудиха обкръжени от палаткови лагери, с празни джобове и километри отрязани кабели, те усетиха последствията на някои от демократичните лозунги, които така усилено скандираха преди и след падането на желязната завеса. След изказването на почетният председател на френската националистическа партия Жан-Мари льо Пен, че Франция ще се удави в прииждащите талази от ромски имигранти, обществото се разцепи на две - защитници и противници на номадската миграция.

Независимо от отношението към мургавите нашественици обаче всички признават, че големите градове на франция вече имат сериозни проблеми с нарушаването на обществения ред, хигиената и престъпността. Незаконните "къмпинги" се умножават в геометрична прогресия, а прекрасно оформените зелени площи придобиха специфичния аромат на обществени тоалетни. Ожесточените дебати в парламента за сега не дават резултати, от което печелят само ромите.

Без да се засягат от опитите на полицията да възстанови дългогодишните правила за обществен ред, те, подобно на термити, местят катуна на друго, неопоскано до момента място. Абсолютният отказ на източноевропейските роми да се съобразяват с каквито и да било обществени закони, принуди кмета на град Геранд Кристоф Приу да подаде оставка в знак на протест срещу незаконното настаняване на каравани на общинското футболно игрище.

И в Норвегия се задава циганско лято. Това е поредната държава, където има толкова много неща за крадене, джобове за пребъркване и добри самаряни за доене. Още през май, когато за първи път започнаха да усещат болката, правителството и парламентът приеха много ограничителни мерки като въвеждането на свободни от просия зони, забрани за нощуване в паркове и по тротоарите. В Осло, например, просенето се забранява  в центъра на града, пред супермаркетите, улиците и булевардите. Наивните хорица не си дават сметка колко изобретателни са ромите. Те веднага се разположиха по парковите алеи, местата за отдих около езерата и в подлезите. Вече се увеличи количеството на жалбите в полицията, а броят на недоволните граждани се увеличава.

Последно променена в Събота, 13 Юли 2013 11:04
Влезте, за да коментирате