Вивиан Рединг: Симпатиите ми са към протестиращите

Петък, 19 Юли 2013 14:19 Публикувана в Европа Прочетена 1133 пъти
Вивиан Рединг: Симпатиите ми са към протестиращите Снимка: AFP.

"Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията. България трябва да ускори реформите. Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност", казва зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдие Вивиан Рединг в интервю за "24 часа".

Тя отбелязва, че политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната. Рединг посочва, че Комисията следи с известно безпокойство последните събития в България. "Ние уважаваме правото на страната ви да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло.  Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната", казва еврокомисарят.

 

Тя припомня, че реформата на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпнос беше едно от условията при приемането на страната ви в ЕС и механизмът ще остане в действие, докато целите, набелязани през 2006 г., не бъдат изпълнен.

 

Тя уверява, че Еврокомисията ще продължи да защитава правото на свободно движение в ЕС, включително и по отношение на Великобритания, където е изключително трудно за българските и румънските работници да получат документи за постоянно пребиваване.

 

Вивиан Рединг ще бъде на посещение в България на 22 и 23 юли. В рамките на визитата тя ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, както и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. На 23 юли Вивиан Рединг ще участва в публичния Граждански диалог - част от дебатите с европейските граждани, които евромисари осъществяват в цяла Европа заедно с национални и местни политици през 2013 г. - Европейската година на гражданите. Гражданският диалог в София ще бъде от 10.00 до 11.45 ч. на 23 юли в Централния военен клуб.

Последно променена в Понеделник, 22 Юли 2013 14:58

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате