"Дейли мейл": ЕС е доставял тайно милиарди за Гърция

Целта на операцията е била главно да се защити еврото, а не социалната стабилност на южната ни съседка
Понеделник, 26 Август 2013 14:51 Публикувана в Европа Прочетена 889 пъти

Европейският съюз тайно е доставял пари на Гърция, докато страната се е тресяла от криза, а банките й са се разпадали, и това е ставало с тайни полети, като самолети са доставили на южната ни съседка десет милиарда евро, твърди британският в. "Дейли мейл".

Пренасянето на парите е ставало с помощта на огромни "Боинги". Полетите са били карго, а самолетите носели знак Maersk и били боядисани с отличителните цветове на гръцкия национален флаг. Доставките са започнали през 2011 г. и са се осъществявали до Атина и Ларнака. Те не са били нищо друго, освен таен "въздушен мост".

Целта на мисията не е била да бъдат спасени хора и полетите не са  наподобявали прочутите "въздушни мостове" до Берлин след войната, а задачата им е била да бъде защитен и удължен икономическият експеримент на една многонационална валута. Това са били "прясно напечатани" милиарди книжни банкноти, които е трябвало да стигнат до Гърция, за да може страната да стъпи на крака, пише в. "Дейли мейл".

Вестникът цитира високопоставен представител, който твърди, че това е било правено, тъй като Гърция буквално била останала без свежи пари през юни 2011 г. Задействан бил таен план, тъй като гърците са теглели по един-два милиарда евро на ден от банките, страната им е трябвало да изпраща военни самолети до Италия, за да натоварят напечатаните банкноти, казал същият представител.

До юни 2012 г. искането за книжни пари в Гърция почти се утрои, целта на операцията не бе само да се запази социалната стабилност в страната, но и да се защити еврото.

Европейските партньори бяха разтревожени и.въздушният мост бе първият етап от мисията, последваха десетки, ако не стотици превози на товарни камиони и кораби, с които са се пренасяли новите книжни пари до континенталната част на Гърция, а също и до нейните острови.

Тайната операция продължила, без никой да забележи, а стойността на книжните парти, циркулиращи в Гърция, се била удвоила от 19 млрд. евро през 2009 г. на 40 млрд. евро през септември 2011 г. До лятото на 2012 г. общата сума е възлязла на 48 млрд. евро, от които последните десет милиарда евро, а може би и повече, са стигнали до Гърция с помощта на тези тайни въздушни полети, твърди британският вестник.

Последно променена в Понеделник, 26 Август 2013 17:57
Влезте, за да коментирате