Европейски съд даде ход на дело срещу България заради несвободен пазар

Четвъртък, 05 Септември 2013 08:52 Публикувана в Европа Прочетена 3667 пъти

В Съда на Европейския съюз в Люксембург тази сутрин започнаха изслушванията по дело на Европейската комисия срещу България заради липса на двупосочни газови връзки със съседни страни, предаде БНР. Това е първото дело срещу страната, което се гледа в този съд. По другите две висящи дела срещу страната ни – заради нелиберализирания пазар на газ и електричество, от Еврокомисията настоява и за дневна глоба в размер на 8448 евро до отстраняване на нарушението. Тези дела са заведени в началото на годината и също се очаква да започнат скоро.

Делото е заведено от Еврокомисията през април миналата година с аргумент, че България не е предоставила на участниците на пазара максимален капацитет и в двете посоки на газопреносната си система. В иска на Брюксел е обяснено, че "Булгартрансгаз" не предоставя капацитет за обратна струя във всяка входна и изходна точка, където нашата газова мрежа се свързва с тези на Румъния и Гърция.Българските власти обосновават това с липса на физическа връзка между транзитната и националната газопреносна система на България и с различни правни режими. Друг аргумент на защитата са три междуправителствени споразумения с бившия СССР, сключени още през 80-те години, които влизат в противоречие в европейското законодателство, изискващо осигуряване на така наречения "максимален капацитет на тръбите".От своя страна Еврокомисията отбелязва, че ако договорът с "Газпром" от 1998 г. е пречка за изпълнението на европейските норми, то България следва да отстрани това несъответствие.Очаква се делото да приключи в срок от три до осем месеца, а ако срещу България бъде произнесено осъдително решение, размерът на санкцията ще бъде определен от съда.\СД


Последно променена в Петък, 13 Септември 2013 13:40
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате