Съперникът на Меркел за канцлер показа среден пръст

Събота, 14 Септември 2013 16:32 Публикувана в Европа Прочетена 955 пъти

Кандидатът за канцлер социалдемократът Пеер Щайнбрюк показва среден пръст на корицата на "Зюддойче цайтунг магацин" . Неприличният жест ще се превърне в най-скандалната тема до изборите на 22 септември, каквато вероятно е и целта на провокацията.Ввъпросът е на кого показва среден пръст социалдемократът - на Ангела Меркел или на избирателите, повечето от които подкрепят канцлерката.

Петъчното издание на приложението “Зюддойче цайтунг магацин” редовно публикува интервюта под рубриката “Не казвайте сега нищо” с известни политици, актьори и звезди от шоубизнеса. Интервюираният трябва да отговаря на въпросите не с думи, а само с подходящ според него жест, мимика или движение на тялото.


“Щайнбрюк беше изключително спонтанен и реагираше незабавно”, твърдят журналистите от изданието. Размахал среден пръст, когато бил попитан: Безпокоят ли ви симпатичните квалификации за вас от рода на “Пеер-гафът”, “Проблемът Пеер”, “Пеерлускони”?
Когато безмълвното интервю било пратено на Щайнбрюк за одобрение, неговият говорител опитал да го убеди точно този “отговор” да бъде зачеркнат. Кандидатът за канцлер обаче отсякъл: “Не, всичко е окей!”.


“Разчитам на чувството за хумор на германците”, обясни Щайнбрюк на митинг в Мюнхен.
Откакто през есента м.г. се кандидатира за канцлер, непрестанно го преследва “славата му” на проблемен кандидат и недостоен съперник на Меркел. Противниците на Щайнбрюк превърнаха снимката в хит в социалните мрежи. "Човек, който се представя по такъв начин, определено не желае да стане канцлер", отсече пред в. "Оснабрюкер цайтунг" съпартиецът на Меркел от Християн-демократическия съюз /ХДС/ Волфганг Босбах.

 

Кадърът е направен преди повече от месец. Щайнбрюк, който е бивш финансов министър на ФРГ, се ползва с репутацията на откровен и неприкрит политик. Според проучвания на общественото мнение десетина дни преди вота той изостава с 20-30% от "Този жест определено ще му струва скъпо. Той ще отблъсне от него избирателите от по-старото поколение", коментира пред АФП специалистът по връзки с обществеността Щефан Лернер.Кадърът с Щайнбрюк силно контрастира с обраната откъм емоции снимка на Меркел от петъчната корица на сп. "Икономист" с текст под нея "Една жена, която ще управлява всички тях". \СД

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 14:16
Влезте, за да коментирате