Печат на тази страница

Гърция реже привилегиите за работа с компютър

Неделя, 15 Септември 2013 17:05 Публикувана в Европа Прочетена 880 пъти
Оценете
(4 гласа)

Гръцкият курс към икономии струва на държавните служители една от привилегиите, на която се радваха повече от 20 години - шест допълнителни дни платена отпуска всяка година, ако използват компютър, предаде "Ройтерс".

Решението да се премахне този бонус е "малка, но символична" стъпка в модернизирането на остарялата държавна служба, каза министърът на административната реформа Кириакос Мицотакис.

Спасявана два пъти от еврозоната и МВФ, Гърция започна да орязва привилегии, за да намали държавните разходи и да реформира публичния си сектор, смятан за неефективен и твърде разточителен.

Някои от премахнатите привилегии бяха бонуси за отиване навреме на работа и възможността неомъжени дъщери да получават пенсиите на починалия си баща.

Министерското решение за един ден почивка на всеки два месеца, ако служителят работи на компютър повече от пет часа на ден беше взето през 1989 г., седмица преди бащата на Мицотакис, Константин, да спечели изборите.

"То принадлежи на друга епоха", подчерта министърът, според когото днес във време на криза Гърция не може да запази подобни привилегии.

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 14:14
Влезте, за да коментирате