Ердоган оцеля след покушение

Петък, 27 Септември 2013 12:15 Публикувана в Европа Прочетена 894 пъти

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган оцеля при опит за покушение, след като въоръжени лица откриха огън по ескорта му. Охраната на министър-председател е бил атакувана в района на моста на Мустафа Кемал.
Силите за сигурност съобщиха, че нападението е извършено от членове на нелегалната лявоекстремистка организация  Революционен фронт за освобождение на народа.


Непосредствено след атентата турската полиция арестува десетки членове на терористичната организация. По време на обиските са открити голями количества експлозиви, скици на района около дома на премиера, планове на сградата на американското консулство в Истанбул, както и карти, отбелязващи местоположението на няколко синагоги и църкви. Между конфискуваните доказателства са намерени  и снимки на съдии и прокурори, както и номерата на техни служебни автомобили.
Причината полицията да реагира толкова бързо е, че силите за сигурност са следили от близо действията на терористите, след като миналия месец член на лявоекстремистката организация се самовзриви пред американското посолство в Анкара. При инцидента  загина един човек, а една журналистка беше ранена.
Припомняме, че това не е първият опит за покушение над министър-председателя на Турция. През май 2011 година в навечерието на парламентарните избори, въоръжени екстремисти атакуваха полицейската кола, придружаваща служебния автомобил на Ердоган./ЯМ

Последно променена в Вторник, 01 Октомври 2013 14:17
Влезте, за да коментирате