Европа прави одит на подкрепата за малките и микро- предприятията

Във Вилнюс ще се изяснява доколко Европейският съюз насърчава „Европа на предприемачеството“ и в сила ли е принципът „Мисли първо за малките“
Понеделник, 14 Октомври 2013 15:34 Публикувана в Европа Прочетена 960 пъти
С особен интерес се очаква участието на Гунила Алмгрен на предприемаческата среща във Вилнюс (Литва). В качеството си на президент на Европейския съюз на занаятчиите, малките и средните предприемачи (UEAPME), тя ще участва в „Одита на напредъка“ по посока на „Европа на предприемачеството“.   С особен интерес се очаква участието на Гунила Алмгрен на предприемаческата среща във Вилнюс (Литва). В качеството си на президент на Европейския съюз на занаятчиите, малките и средните предприемачи (UEAPME), тя ще участва в „Одита на напредъка“ по посока на „Европа на предприемачеството“. Снимка: Страницата на „Företagarna“ в http://news.cision.com/se/foretagarna/r/foretagarnas-gunilla-almgren-ny-ordforande-i-ueapme,c9192084

На 24 – 26 ноември 2013 г., в столицата на Литва – Вилнюс, ще се проведе среща на европейските малки и средни предприятия под надслов: „Насърчаване на Европа на предприемачеството“. По време на срещата ще се връчат и ежегодните награди за представяне и насърчаване на европейски предприятия. Участниците ще бъдат приветствувани от министър-председателя на Литва Алгирдас Буткевичус (Algirdas Butkevičius). На срещата голямо изложение ще направи министърът на икономиката на Литва – Евалдас Густас (Evaldas Gustas). Той ще говори на тема „Повишаване на конкурентоспособността на европейските малки и средни предприятия: приоритети и действия на литовското председателство на ЕС“.

На срещата ще се направи така наречения „Одит на напредъка“ доколко Европейският съюз е изпълнил ангажимента си да насърчава „Европа на предприемачеството“ и доколко е в сила принципът „Мисли първо за малките“. Ще участват: Гунила Алмгрен (Gunilla Almgren) – президент на Европейския съюз на занаятчиите, мелките и средните предприятия – UEAPME; Даниел Калеха (Daniel Calleja) директор на Генерална дирекция „Предприемачество“ в Европейската комисия; Отмар Карас (Othmar Karas) – вицепрезидент на Европейския парламент и Андрю Филдинг (Andrew Fielding) – бивш съветник на председателя на Европейската комисия Барозу. Участниците в срещата ще могат да зададат своите въпроси на лицата, представили „Одита на напредъка“.

 

Очакват се и изключително интересни дебати на тема: „Ако бъде насърчен по правилен начин, всеки може да стане успешен предприемач“. В защита на тезата ще пледират Томас Кууни (Thomas Cooney) – професор и академичен директор в Дъблинския технологичен институт (Dublin Institute of Technology) и Марта Марти (Marta Marti) – изпълнителен директор в компанията „Tribu Respira“. Против тезата ще пледират Мади Шарма (Madi Sharma) – създател на „Madi Sharma Group“ и Петер Вестербака (Peter Vesterbacka) – главен маркетолог на „Rovio Entertainment“.

 

По време на срещата ще се проведат и интерактивни сесии, посветени на проблемите на достъпа до финансиране на малките и средните предприятия, на предприемаческото образование и на нормативната база в европейските страни.Особен интерес предизвиква участието в предприемаческата среща на Гунила Алмгрен (Gunilla Almgren) – президент на Европейския съюз на занаятчиите, малките и средните предприятия – UEAPME. Тя е избрана за президент на UEAPME на 28 ноември 2011 г. Гунила Алмгрен е предприемач в сферата на производството на водопроводни фитинги с бизнес контакти в цяла Европа. Тя е била първи вицепрезидент на “Фьоретагарна” (Företagarna) – Шведската федерация на частните предприятия. Също така, тя присъства в бордовете на няколко шведски бизнес ориентирани организации, както и в няколко частни компании.

 

Особено постижение в професионалната дейност на г-жа Алмгрен е активното й участие в няколко комитета и работни групи, създадени от Европейската комисия приз изминалите години по въпроси, свързани преди всичко с подобряване на нормативната база на малките предприятия. Гунила Алмгрен е магистър по бизнес администрация от IHM Business School и говори английски, френски, немски, италиански и испански, освен родния си шведски език.

 

Още за срещата във Вилнюс и за възможностите за участие, вижте в сайта на Съюза за стопанска инициатива (ССИ): http://www.ssibg.org/?p=203

Последно променена в Понеделник, 14 Октомври 2013 16:07
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате